Férfi kézilabda Európa-bajnokság – Nyolc góllal nyert Portugália

2020 jan 23

A svédek elleni vereség után nem sikerült javítani Portugália ellen az Európa-bajnokság középdöntőjének záró mérkőzésén. A magyar válogatott nyolc gólos vereséget szenvedett, ami azt jelenti, hogy a 7-10. hely valamelyikén végez, valamint az olimpiai selejtező esélye is elúszott.

Férfi Eb, középdöntő, 4. forduló, 2020. január 22. (szerda):
PORTUGÁLIA-MAGYARORSZÁG 34-26 (16-14)
Malmö, játékvezetők: Lars, Marcus.

PORTUGÁLIA: Gomes, Quintana (kapusok), Antunes, Areia 5, Borges 5, Branquinho 4, Cavalcanti 2, Ferraz, Frade 1, Gomes 1, Magalhaes 2, Martins 2, Moreira 7 (5), Portela, Salina 5, Silva.

Edző: Paulo Fidalgo.

MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 5, Bánhidi 5, Bartók, Bóka 4, Fekete, Győri 2, Hornyák, Ligetvári 4, Máthé 4 (2), Nagy 1, Rosta, Sipos, Szita 1, Ubornyák.

Edző: Gulyás István.

Kiállítások: 6, ill. 4.
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/2.
Szita bejátszása után Bánhidi gólja nyitotta a találkozót, a portugálok pedig rögtön kapus nélkül, hét a hat elleni támadással kezdtek, gólt is szereztek. Az első negyedben felváltva estek a gólok, majd átvette a vezetést Portugália, míg a mieink többször is eladták a labdát. Hét perc magyar gólcsend után sikerült a portugál kapus eszén túljárni, Balogh passza után Bóka lőtte a rövidbe a labdát. Nem találtuk az ellenszert az ellenfél hét a hat elleni játékához, minden helyzetből gólt tudtak szerezni a portugálok, könnyen helyzetbe hozták a beállót és a szélsőket is. A mieink egy kicsit félve játszottak, sokáig Bánhidit próbáltuk megjátszani, de nehezen tudtuk megtalálni, az átlövőink pedig kevesebbet vállaltak. Mikler továbbra is jó formában védett, de ez kevés volt a fordításra. A szünetre két gólos hátrányba kerültünk.

Nem kezdődött jól a második félidő, hat perc alatt egy gólt szereztünk, míg a portugálok egyre magabiztosabban játszottak és hármat is lőttek. Sikerült faragnunk a hátrányunkból, kettőre zárkóztunk vissza, míg a portugálok támadása kissé akadozott, így időt kértek. A magyar kapuba Székely érkezett Győrit pedig Nagy Bence váltotta. Szorult helyzetbe került a magyar válogatott, a 47. percben az üres kapunkba lőttek a portugálok, ekkor már csak az lehetett a cél, hogy legfeljebb néggyel kapjunk ki. Az utolsó tizenöt percre sajnos elfogyott a magyar válogatott és a folytatásban már a portugálok akarata érvényesült, végül nyolc gólos vereséget szenvedtek a mieink.

Gulyás István– Kicsit felemás érzéseim vannak, mert szerettünk volna ott lenni a final weekenden, de ma ennyi volt a csapatban. A végére nagyon elfogytunk, nem tudtunk olyan sebességben kézilabdázni, mint ahogyan kellett volna, de azt gondolom, hogy küzdöttünk végig. Szita Zoli sérülése nagyban befolyásolta a játékunkat, a portugálok nagyon felőröltek minket. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ezt a két utolsó meccset el kell felejtenünk és arra kell emlékeznünk, hogy az Eb első felében milyen jó játékot mutatott a csapat és milyen sok örömöt szerzett a szurkolóknak.
Bánhidi Bence– Azt kaptuk, amire készültünk, viszont fejben nem azt csináltuk, mint amit elterveztünk. A második félidőben kicsúszott a mérkőzés a kezünkből, nem voltunk frissek fejben már, de ez az egész nem ma ment el, hanem tegnap a svédek ellen. Ha ott megcsináljuk, akkor ma egy nyugodt meccset tudtunk volna játszani. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig az utolsó utáni lehetőségbe kapaszkodunk, ki tudja, hogy mikor lesz legközelebb ekkora lehetőségünk, hogy olimpiai selejtezőt játszhassunk. Nagyon el vagyok keseredve, mert nem így terveztem, szerettem volna Stockholmba utazni. Ettől függetlenül senki nem gondolta volna, hogy idáig el tudunk jutni és ennyi meccset le tudjunk hozni, meglepett engem is, hogy mire képes ez a csapat. Azt érzem, hogy amikor van egy kis nyomás, amikor ott állunk az álom kapujában, akkor megijedünk. Ezt meg kell tanulni levetkőzni.

Forrás: MKSZ

FRISS