FELHÍVÁS KÖZADAKOZÁSRA!

2020 okt 12

A Nagykanizsa MJV Önkormányzata, a Nagykanizsai Honvéd Egyesülettel, a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel együttesen Városi Katonai Emlékhely-t létesít a Sport- és rendezvénycsarnok mellett lévő parkban. Ezzel méltó emléket állítva a Nagykanizsán szolgálatot teljesítő végvári katonáknak, honvédeknek, tiszteknek, köztünk élő nyugállományúaknak.

Kedves Nagykanizsaiak! Nagykanizsán szolgáltak! Leszerelt és leendő katonák!
Ismerve városunk gazdasági helyzetét szükségünk van az Önök anyagi felajánlására is, az emlékmű teljes megvalósításához!
Kérünk mindenkit, aki részt szeretne venni az Emlékhely létrehozásában, pénzbeli adományát jutassa el Nagykanizsai Honvéd Egyesülethez.
· OTP 11749015-20022796-00000000 számla számra utalni szíveskedjen, „ADOMÁNY Katonai Emlékhely” közleménnyel.

Nagykanizsa nagy katonai hagyományokkal rendelkező város. 1496-tól 1600-ig Királyi Végvár, 1868-tól 1990-ig négy-öt laktanyában folyamatos katonai jelenlét néha a 2-3000 főt meghaladó létszámmal. A stilizált vár alaprajzi forma a Bécsi Hadilevéltár XVI. századi alaprajza alapján készült, 4,5 m sugarú befoglaló kör, 63,58 m² befoglaló területtel.
A központi zászlórúd alkalmassá teszi ünnepi szertartások rendezésére, folyamatosan fennlobogó zászlóval kiemeli a térpontot. Az oszlopok (csonka obeliszkek) a katonai szervezeteket jelképezik – kilenc volt a városban. Elhelyezésükben a zászlóra fordulók, a lobogóra felnézők, azt körülölelők, védelmezők. Az oszlopok „csonka” részén 300x200mm bronz dombormű, melyen, a laktanya nevén és alakulat megnevezésén kívül fegyvernemi jelvénye és egy nagy alakú harcjármű látható, továbbá a zászló felőli oldalon egy darab bronz koszorútartó.
A rejtett világítás este is láttatja az emlékművet az arra járókkal, kiemelve azt a környezetből. Az emlékhely bejáratánál felállított kültéri érintőképernyős terminál, melyből az odalátogatók teljes körű ismereteket kaphatnak a Nagykanizsán állomásozott katonai alakulatok múltjáról. Az emlékhely átadása a Sport- és rendezvénycsarnok átadásával egy időben történne.
Az emlékművön táblát helyezünk el, feltüntetve azon, a cégek, egyesületek, alapítványok és magánszemélyek nevét, akik az emlékhely kialakításához 500.000 Ft vagy annál nagyobb összeggel járultak hozzá.
Oklevelet közös fotóval, illetve „Volt egyszer egy katona város „című könyvet kapnak azok, akik legalább 100.000 Ft -t adományoznak az emlékmű létrehozásához.
Minden adományozót név szerint megemlítünk a „Volt egyszer egy katona város „című könyv következő évben megjelenő II. kiadásában.
Minden felajánlást előre is köszönünk!

Elérhetőségek:
Nagykanizsai Honvéd Egyesület E-mail: nkhonvedegyesulet@gmail.com
Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete E-mail: nagykanizsaihornyug@gmail.com
Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zalai Szervezete E-mail: popradi.zoltan52@gmail.com
Bodó László ny.r.őrgy. NKMJV.tanácsnok (koordinátor) E-mail: bodo.laszlo46@upcmail.hu
Mobil: +36-20-42-40-333

 

 

FRISS

LÍRA KÖNYV AJÁNLÓ

LÍRA KÖNYV AJÁNLÓ

Ljudmila Ulickaja harmincöt éves korában írt egy forgatókönyvet, amelyet egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére szánt. A kurzuson végül nem vett részt, a...