Felelős viselkedés – Vajon csak az egyik oldalon?

2020 jan 28

Ha a szexuális együttlét során nem megfelelően, vagy egyáltalán nincs védekezés, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás a sürgősségi fogamzásgátlás, más néven az esemény utáni tabletta. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Mi a helyzet akkor, ha megfelelő a védekezés, de probléma lép fel az aktus során, melyről egyik fél sem tehet, felelősen gondolkoznak és elmennek a 72 órás tablettáért és a kellemetlen állapotot maga az orvos, nővér vagy patikus idézi elő?

Még a csapból is a felelős szexuális gondolkodás folyik. Felelősség az is, ha idejében lép egy nő és nem várja meg az esetleges beágyazódást, amely egy nemkívánt terhességnél gyakran abortuszhoz vezet.
Ez felelős viselkedés, ha már megvan a probléma!

Mégis, belépve az orvosi szobába megaláztatások sora vár az alanyra, kezdve a rosszindulatú pillantásokkal, egészen a megjegyzések és szurkálódások tengerén át a „rossz ember vagy” érzet keltéséig. Mindezt azért, mert felelősen gondolkodik, esemény utáni tablettát kér.

Az orvosok és nővérek gyakran nincsenek tudatában, miként kezeljék a pácienseket ilyen helyzetben és mit engedhetnek meg maguknak velük szemben. Az ő felelős viselkedésük hol marad?! Amúgy is megalázó helyzet ezzel a problémával felkeresni a nőgyógyászatot (mert csak ott adják ki a receptet), nem hiányzik mellé a kioktatás és a lekezelő hangnem.
Ha valaki ezt a módszert alkalmazza bármilyen baleset miatt, ne az egészségügyi dolgozók érjék el, hogy többet ne akarjon egy nő segítséget kérni, mert az ő munkájuk része az etikai kódex szerint;

I/7. „Az egészségügyi szakdolgozónak az egészségügyi ellátás nyújtása során az igazságosság, az egyenlő elbánás és a méltányosság elvét kell követnie,(…)”

I/8. „Az egészségügyi szakdolgozónak el kell kerülnie a hátrányos megkülönböztetés minden formáját”.

 

SZ.N.ZS.

FRISS

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház

A budapesti Nemzeti Színház Budapest IX. kerületében található. A teátrum 2000. augusztus elsején, a Nemzeti Színház Rt. megalapításával jött létre és 2002....

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit (Nemours, 1949. augusztus 13. –) francia kötéltáncos. 1974. augusztus 7-én egy 200 kilogrammos acélkábelen egyensúlyozott a Világkereskedelmi...