Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században

Harmadik évadához érkezett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny, melynek idei témája a 20. század 1930-tól az 1956-os forradalomig és megtorlásokig tartó időszaka. Idén először a szervező a 2018-ban bejegyzett Esterházy Magyarország Alapítvány. A versenyre 149 csapat jelentkezett, 92-en teljesítették sikeresen az első forduló feladatait, és 30 csapat jutott tovább a február 21-én és 22-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezendő középdöntőbe. Február 22-én előreláthatóan körülbelül 16.45 órakor élő közvetítésben jelentik be a kismartoni döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A verseny döntőjét 2019. április 27-én rendezik meg az ausztriai kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében. A verseny sajtónyilvános.

Tizennégy vidéki, három határon túli, valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – méri össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében, melynek idei témája a Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században. A verseny fókuszában az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásokig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők. A háromfordulós verseny folyamán a szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok kiemelt figyelmet fordítsanak a helyi történetekre, életutakra. Céljuk, hogy a fiatalok saját kutatáson alapuló ismeretszerzés segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel kerüljenek közelebb a korszak történelméhez, és megértsék a történelem alakította emberi viselkedési formákat, motivációkat, döntéseket és cselekedeteket.

A verseny struktúrája megegyezik a korábbiakkal: a jelentkezők az első fordulóban egy időzáras online kvíz feladatsort oldottak meg, instagramos csapatképet készítettek és illusztrált esszét írtak.

A sajtónyilvános középdöntő mindkét napján az ünnepélyes köszöntő és a könyvtári szakvezetés után, 11.00 órától kezdődik a szakmai prezentációk és kreatív videók bemutatása.

A második nap – azaz február 22. – estéjén a versenybizottság élő közvetítésben hirdeti ki az április 27-i döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A döntőt a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében rendezik meg.

A videómunkák az ESTÖRI Youtube csatornáján lesznek megtekinthetők a #ESTÖRI, valamint a csapatok nevét tartalmazó #-gel.

A feladatsorokat az Esterházy Privatstiftung delegáltjaiból és történelemtanárokból álló versenybizottság állítja össze.

A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Edubase, valamint a Nemzeti Levéltár.

 

A középdöntőben a következő iskolák csapatai mérik össze tudásukat:

  Iskola neve Település csapatszám
1. Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Békéscsaba

 

1
2. Veres Pálné Gimnázium Budapest, V. kerület 2
3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest, VIII. kerület 2
4. BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnáziuma Budapest, IX. kerület 1
5. Budapesti, X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium Budapest, X. kerület 2
6. Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Budapest, XI. kerület 1
7. Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma Cegléd 1
8. Tóth Árpád Gimnázium Debrecen 2
9. Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Győr 4
10. Győri Szolgáltatási SZC Hunyadi János Középiskolája Győr 1
11. Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Győr 1
12. Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Kassa Kassa/Szlovákia 1
13. Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános iskola, Gimnázium és Kollégium Kaposvár 1
14. Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa 1
15. Arany János Elméleti Líceum Nagyszalonta/Románia 1
16. Fehérlófia Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Nemesvámos 1
17. Széchenyi István Gimnázium Pécs 1
18. Ráckevei Ady Endre Gimnázium Ráckeve 2
19. Selye János Gimnázium Révkomárom/Szlovákia 1
20. Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak 1
21. Soproni Széchenyi István Gimnázium Sopron 2
22. Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Székesfehérvár 1

az Instagram fotó közönségszavazatai alapján jutott tovább

 

A középdöntő zsűritagjai:

Bárány Krisztián, történész, filmrendező

dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus

Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese és történelemtanára

dr. Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem dékánja, egyetemi docens, történész

dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus

 

Másodszorra hirdetik meg ESTÖRI-JUNIOR néven a 8-12 éves korosztály számára szóló kreatív alkotói versenyt. Azok a diákok, akiket tanáraik beneveznek február végétől jelentkezhetnek a www.estorijunior.hu oldalon. A verseny témája ezúttal meseillusztráció. Az Alapítvány 2019-ben az Ünnepi Könyvhétre tervezi a Borostyán az időkapus című családi mesekönyvének kiadását, amelynek szerzője Molnár Krisztina Rita, illusztrátora Szalma Edit. A könyv három kiválasztott fejezetét illusztrálhatják a gyerekek. A cél, hogy a gyerekek a történeteken keresztül bepillantást nyerjenek az Esterházy család életébe, évszázados történetébe. Korosztályuknak megfelelően új ismereteket szerezhessenek a XVII. században élt emberek életmódjáról, az ünnepekről, művészetről, viseletről. A szervezők szeretnék inspirálni a diákokat a történetek élményszerű, kreatív vizuális megjelenítésére.

Az első ESTÖRI-JUNIOR versenyre tavaly több mint 500 pályázat érkezett be; az egyes kategóriák kiírása szerint vagy két megadott anekdotát kellett rajzban, illetve képregényben ábrázolni, vagy bármely, az Esterházyakhoz köthető történelmi épület makettjét megépíteni. A látványos eredményhirdetést követően a legszebb alkotásokból kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában, majd vándorkiállítás formájában az alkotások megtekinthetők voltak a pápai Esterházy-kastélyban és a gödöllői Grassalkovich-kastélyban is.

 

További információk:

www.estori.hu

Facebook: estoriverseny

Instagram: @estoriverseny #ESTÖRI, #Esterhazy , #Estöriverseny

Youtube: Estöri Verseny

www.estorijunior.hu

Instagram: @estorijunior