Érettségi – Történelemből vizsgáznak a diákok

2017 máj 10

Oktatás-érettségi

Budapest, 2017. május 10., szerda (MTI)

A történelem írásbelikkel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák ad számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal szerda délután az MTI kérdésére közölte: emelt szinten egyes helyeken később kezdődtek a vizsgák a 3-as metró leállása miatt. 

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli 180 percig tart. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.
A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.
Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.
A feladatlap megoldásához a középiskolai történelmi atlasz (az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok) használhatók.
A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.
A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.
A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.
Történelemből is van idegen nyelven érettségi: középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven 1704 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, szerb és szlovák nyelven 110 vizsgázó tesz érettségi vizsgát – írta az Oktatási Hivatal.
Az Oktatási Hivatal szerda délután az MTI kérdésére közölte: Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatta őket, hogy egyes vizsgaközpontokban a 3-as metró meghibásodása és leállása miatt később kezdődött az emelt szintű történelem-írásbeli.
Máshol a vizsgák rendben megkezdődtek, a vizsgahelyszínekről egyéb észrevételt, bejelentést nem kaptak – olvasható a közleményben.

bog \ ppd

MTI 2017. május 10., szerda 14:26

FRISS