pitypangszörp, pitypangméz, pitypanglekvár, és pitypang pesto

Kimentem az udvarra, és minden telis-tele van pitypanggal, vagy másnéven gyermekláncfűvel. Én szeretem, mert szerintem legalább egy kis színt ad tavasszal a pázsitnak, de sokak szerint egy utálatos, kiirthatatlan gaz, megint mások szerint pedig kincset érő gyógynövény. Mondhatni egy örök vita ez még szomszédok között is, nem is szeretnék most igazságot tenni. Inkább csak mutatok 4 szuper receptet pitypangból, hogyha nálatok is hasonlóan nagy mennységben előfordul, akkor legalább hasznosítsátok, készítsetek belőle isteni pestot, íncsiklandó lekvárat, aminek az íze akár a vegyes lekvároké, egy hűsítő szörpöt vagy mézet!

Pitypang pesto recept

Hozzávalók a Pitypang pestohoz

100 g pitypang (levél)
1 marék dió
1 gerezd fokhagyma
100 ml olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A pitypang pesto elkészítése

Az elkészítés nagyon egyszerű, először is természetesen alaposan megmossuk a begyűjtött pitypang leveleket, forró vízzel leforrázzuk, és miután kihűlt, kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát megpucoljuk, a diót pedig egy felhevített serpenyőben megpirítjuk. Ezt követően egy edénybe helyezzük a piypang leveleket, a diót, valamint a fokhagymát és botmixerrel eldolgozzuk, majd fokozatosan az olívaolajat is hozzácsurgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük!

Pitypanglekvár recept

Hozzávalók a pitypang lekvárhoz

2 nagy marék pitypangfej
20 dkg cukor
fél citrom vagy lime leve
egy csomag 3:1 zselésítőszer
víz

A pitypanglekvár elkészítése

Még frissen a szedéskor levágjuk a pitypangfejeket a zöld részről, egy lábasba helyezzük, és annyi vízzel felöntjük, ami pont elfedi, közepes lángon forrásig főzzük, majd fél napig állni hagyjuk. Ezután szűrőn alaposan átszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, valamint a citrom levét, és felöntjük vízzel, úgy, hogy körülbelül egy liter folyadékot kapjunk, és ismét felrakjuk főni. Lassan bele rakjuk a zselésítőszer, és felforraljuk, majd alaposan kimosott üvegbe adagoljuk, és gondosan elzárjuk!

Pitypangszörp recept

Hozzávalók a pitypangszörphöz

2 marék pitypang1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz

A pitypangszörp elkészítése

Első a virágok alapos tisztítása ebben az esetben is! A zöld részüktől megszabadított virágokat egy liter vízben feltesszük főni, mikor bugyogni kezd levesszük a tűzről, és egy éjszakára pihentetjük, másnap leszűrjük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint a citrom levét, és újra kezdjük el főzni, de forrás előtt zárjuk el, mikor kihűlt helyezzük üvegbe!

Pitypangméz recept

Hozzávalók a pitypangmézhez

2 marék pitypang
1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz

A pitypangméz elkészítése

Mindent ugyanúgy csinálunk, mint a szörp esetében, alapos mosás, főzés, pihentetés, szűrés, majd citromlé és cukor és újra indulhat a főzés, az elkészült keveréket kis lángon tovább melegítjük olyan módon, hogy ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel! Az 1-2 óra főzés közben néha ellenőrizzük, hogy kezd-e mézszerű lenni a massza, ha megfelelő az állag, akkor elzárjuk, és dunsztos üvegbe töltjük! Teába, vagy kenyérre kenve is fogyaszthatjuk!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/4-pitypang-recept.html