Elmúlt 100 éves a Balaton és Magyarország legszebb fenyőmúzeuma

2020 ápr 19

A Folly Arborétum, vagy ahogyan sokan ismerik, a balatoni fenyőmúzeum több mint százéves múltra tekint vissza. Mostani cikkemben ezt a csodálatos helyet mutatom be nektek, érdemes velem tartani most is!

Hol található a Folly Arborétum

A mára híressé vált Folly Arborétum a Balaton északi partján, Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön található, a Kisörsi-hegy oldalában.  Létrehozása dr. Folly Gyulának köszönhető, aki egy pécsi orvos volt. Ő alapította meg az arborétumot 1907-ben, ma már a Balatonfelvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Gerd Krüssman dendrológus, botanikus is elismeréssel szólt a nem mindennapi gyűjteményről, úgy jellemezte, mint egy kis ékszerdoboz, aminek minden darabja kincset ér.

Miért annyira különleges a Folly arborétum

A többnyire fenyőkből álló gyűjtemény ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat és fenyőket a Kisörsi-hegy déli oldalában. A család által visszavásárolt földön, a kibővült arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa illetve cserje virul, amelyeket dendrobotanikai információs (növényjelző) táblák segítségével ismerhetnek meg a látogatók.

A bemutató arborétum a hozzátartozó faiskolával, szőlővel és pincészettel egy egységet alkot. A faiskolában kizárólag saját szaporítású növényeket állítanak elő. Elvetik a növényritkaságok ősszel összegyűjtött, fenyőtobozokból kinyert jó minőségű magtermését, majd miután kikeltek a növények, a palántákat konténerekben nevelik tovább, a különleges fenyőkről szedett oltógallyakkal különböző kertészeti változatokat árusítanak a látogatóknak. Az arborétum 2017-ben az év egyik legjobb ökoturisztikai helyeként, a tanösvény kategóriában megkapta az év ökoturisztikai létesítménye díjat.

A Folly Arborétum és a borászat

A Folly Arborétum és Borászat alapítása is a növénykert létrehozójához kötődik, aki már 1878-ban megépítette a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományait őrizve, főként fehérborokkal foglalkoznak, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling, kéknyelű, rajnai rizling – részesítik előnyben. A következő oldalon további érdekességek várnak!

A Folly Arborétum értékei

Az arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé és az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Balaton szemközti oldalán a Fonyódi-hegy jellegzetes kettős dombja emelkedik a víztükör fölé. Láthatóak innen az ország egyik leghíresebb szőlőterületének, a történelmi badacsonyi borvidéknek a hosszan kígyózó szőlősorai és művészi igénnyel kialakított présházai.

A legidősebb telepített fák 90–100 évesek. A második világháború után telepítettek 35–55 évesek, az utolsó generáció növényeinek kora néhány évtől 35 évig terjed. Bár az arborétum kicsi, dendrológiai értékei nemzetközileg elismertek. Az örökzöldekből álló gyűjtemény lehetőséget ad a fenyőfélék növényrendszertani bemutatására, ezért oktatási bázisterületként is használatos. Jelentős értékűek az atlaszcédrusok. Az arborétumban rendszeresek a honosítási, nemesítési kísérletek, az ökológiai és fenológiai megfigyelések. Kiemelkedő szerepe van a ciprusfélék (Cupressaceae) és cédrusok (Cedrus spp.) meghonosításában, szaporításában.

Földünkön mintegy ezer nyitvatermő faj él, ebből hatszáz a mérsékelt égövi faj, illetve természetes változat — a Folly-arborétumban megtaláljuk ezek ötödét (130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserje). Jelenleg 16 boróka (Juniperus) faj él itt, némelyik több változatban. A jegenye-, illetve lucfenyők több mint 15 faja nő itt annak ellenére, hogy számukra a száraz, napos, délnek néző domboldal nem kedvező.

A „hosszútűs fenyők” (népies nevén répafenyő — Pinus spp.) számos egyede igen jól viseli a száraz körülményeket; 35 fajuk él itt. Az arborétum természetvédelmi értékét a kerítésen belüli permi vöröshomokkő kibúvás és a terület eredeti növénytársulásának tekinthető tölgyes erdő is emeli.

Forrás: Wikipédia, https://www.magyarorszagom.hu/folly-arboretum.html

FRISS