Az E. T., a földönkívüli (eredeti cím: E.T. the Extra-Terrestrial) 1982-ben bemutatott amerikai film, amely két változatban is megjelent. A forgatókönyvet Melissa Mathison írta. Az élőszereplős játékfilm rendezője Steven Spielberg, producerei Steven Spielberg és Kathleen Kennedy. A zenéjét John Williams szerezte. A főszerepekben Henry Thomas, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Dee Wallace és Peter Coyote láthatóak. A mozifilm az Amblin Entertainment gyártásában készült, az Universal Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi film. Amerikában 1982. június 11-én, Magyarországon 1983. december 22-én mutatták be a mozikban. Felújított változatban 2002-ben adták ki, a 20. évfordulója alkalmából.

Áttekintés

A film bemutatása után azonnal hatalmas siker lett Amerikában és az egész világon. A történet a Galaxison átívelő barátságról Spielberg saját állítása szerint kedvenc filmje azóta is, mely addig egyedülálló módon ötvözte a gyermekmesét és a tudományos-fantasztikus történetek világát. Rajongói közé tartozott Ronald Reagan akkori amerikai elnök is. E. T. történetéből regény és folytatás is született, amit William Kotzwinkle írt. A filmet 9 Oscar-díjra jelölték, ebből 4-et meg is nyert, köztük a legjobb filmzene aranyszobrát – zenéjét John Williams írta.

Cselekmény

A film egy kaliforniai kisvárosban játszódik (bár a helyszín a filmben nincs nevesítve). Az erdőben láthatjuk, amint egy földönkívüli űrhajó száll le. A különös, totyogó idegen lények növényeket keresgélnek (bár a filmből nem derül ki egyértelműen, a regény szerint a lények valójában botanikusok). Amikor találkoznak egymással, a mellkasuk vöröses fénnyel izzik, közöttük ez egyfajta köszönésnek felel meg. Az időközben a helyszínre érkező rendőrök azonban megzavarják a lényeket, akik ezért menekülni kényszerülnek. A történet főszereplője, E. T. nem tud időben visszaérni az űrhajóhoz, ezért az otthagyja őt, és így a Földön reked.

E. T. a rá vadászó rendőrök elől menekülve elindul az erdőből a közeli kisváros felé. Egy ház teraszán találkozik Elliottal, a tízéves kisfiúval. Először mindketten megijednek, de aztán a fiú M&M drazsékkal a házba csábítja a földönkívüli lényt. Lassan barátság szövődik kettejük közt. Elliott rövid ideig mindenki elől titkolja, hogy a házukban rejtegeti E. T.-t, de hamarosan testvéreit is beavatja a titokba. A gyerekek megtudják E. T.-től, hogy egy távoli bolygóról származik. E. T. – mialatt Elliott iskolában van, ő pedig egyedül tölti a napot a házban – elkezd megtanulni beszélni, és megérti, mire való a telefon.

Díjak

Golden Globe-díj (1983)

díj: legjobb eredeti filmzene: John Williams
díj: legjobb film – drámai kategória

Grammy-díj (1983)

díj: legjobb eredeti filmzene: John Williams

Oscar-díj (1983)

díj: legjobb vizuális effektusok
díj: legjobb hangeffektusok
díj: legjobb hang
díj: legjobb eredeti filmzene: John Williams

BAFTA-díj (1983)

díj: legjobb eredeti filmzene: John Williams

Forrás: wikipédia