Duális képzéseket indít a pécsi egyetem és a Magnus Aircraft

2017 szept 27

Gazdaság-felsőoktatás 

    Pécs, 2017. szeptember 27., szerda (MTI)

Duális képzéseket és speciális szakirányokat indít 2018 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a repülőgépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Magnus Aircraft Zrt. bevonásával – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel szerdán, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást.

A közleményben kiemelték: a partnerek az alternatív és hibrid meghajtás, a külső formatervezés és a szimulátorszoftver-fejlesztés területén is együttműködnek.
A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas, valamint kifejlesztett egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült; így alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek.
Az írásos összefoglaló szerint a vállalat célja az alternatív meghajtások további fejlesztéseinek megvalósítása, köztük a hatótáv növelése, a gépek széleskörű alkalmazhatóságának kialakítása, például mentési, betegszállítási célokra.
A képzésről azt írták: a PTE és a vállalat közösen képeznék a hallgatókat az anyagmérnök, a gépészmérnök, a villamos mérnök, az interior-designer, a formatervező és a hajtómű tervező szakokon, több esetében repülőgépes szakiránnyal.
Közös kutatásokat is végeznek majd a többi között az alternatív és hibrid meghajtás, a hatékony gyorstöltési technológia, a külső formatervezés-ergonómia, és az enteriőrtervezés területén.
Az együttműködési megállapodást szerda délelőtt Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója; Bódis József, a PTE rektora és Jenei Zoltán kancellár írta alá.
A Magnus Aircraft 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő repülőgépgyárának alapkövét augusztus végén rakták le Pécs-pogányi repülőtéren.
A 2018 április végére elkészülő első ütemben egy 2000 négyzetméter alapterületű összeszerelő-üzemet, illetve irodaépületet alakítanak ki. A következő ütemben 6000 négyzetméteres kompozitüzem is épül. A magyar kormány a beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.
A létesítmény legkevesebb 105 embernek ad majd munkát, évente pedig minimum 200 repülőgépet fog gyártani – közölte a cég korábban.

bbg \ gte

MTI 2017. szeptember 27., szerda 11:40

FRISS