Édesburgonya, zab, banánpalacsinta mogyoróvajjal, zöldtea, kókusztej, csökkentett szénhidráttartalmú péksütemények, saláták, táplálékkiegészítők, na meg megannyi csodákat ígérő fogyasztó kapszula, telefonos kalóriaszámláló applikációk, otthoni 5 perces torna, ha csak a modernkori fogyókúra legfontosabb alapanyagait kellene kiemelnem, akkor azt hiszem, ezek lennének azok. Azonban a tökéletes alak utáni vágy nem egy újkeletű dolog, már anno, sok-sok évvel ezelőtt is voltak fogyókúrák, hidd el nem véletlen voltak a hölgyek száz évekkel ezelőtt fűzőkben sem. De most inkább nézzük meg azt, hogy hogyan fogyókúráztak anyáink, nagyanyáink, azaz mik voltak a fogyókúra alapkellékei a Kádár-korban! Vajon mennyit változott azóta a világ ebben a tekintetben?

A nyugati világ hatása a fogyókúra?

Szerintem a legtöbben azt gondoljuk, hogy a fogyókúra fogalma, a karcsúság vágya nyugatról, egészen pontosan Amerikából ered. Igazából nem is tévedünk nagyon sokat. Az igazság az, hogy a reklámokban és a televízióban csodálatosan karcsú sztárokkal találkozhattak a 60-70-es évek magyar emberei, amikor a vasfüggönyön szép lassal kezdett átszűrődni a nyugat fénye, egyidőben azzal, amikor a viszonylagos árubőségben már a lakosság egyharmada az elhízottak közé tartozott. Így hát szép lassan elkezdett terjedni a társadalomban, elsődlegesen természetesen a fiatal hölgyek körében a fogyókúra, de nézzük hogyan is festett ez akkor!

Ilyen volt a fogyókúra a Kádár-korban

Ez bizony még nem a kalóriaszámlálós applikációs, QR-kód beolvasós, okosórás pulzusmérős, lépésszámlálós időszak volt, hanem sokkal inkább a papírcetliken továbbadott kalóriaszegény csodadiétáké, valamint az orvossal felíratott csodakapszuláké. Az alapvető elv azonban semmit sem változott: már a 60-as években is a dietetikusok és élelmezésügyi szakemberek ugyanazokat a diétás ajánlásokat vették figyelembe, amelyekből a mai fogyókúrák is állnak, azaz, hogy fontos a szénhidrát-bevitel lecsökkentése kalóriacsökkentés helyett, fokozott fehérjefogyasztás, rostok bevitele, és a rendszeres mozgás. De ezeket a tudományos módszereket inkább csak a kórházi eseteknél alkalmazták, az egyszerű népnek a propaganda jutott.

A hazai csodaszerek korszaka volt

Mert ha valaki fogyni szeretne, akkor mi mást is ehetne, mint csökkentett zsírtartalmú konzerveket? Több tejtermékből és húskonzervből sikerült a zsírok jó részét kinyerni, fogyást segítő mesterséges anyagokat pedig igen nehéz volt külföldről importálni, így jobb híján maradt ez. Ennek ellenére voltak törekvések édesítőszerek előállítására, valamint csökkentett szénhidráttartalmú péktermékek, főleg kenyér előállítására is, amiknek több, kevesebb sikere volt. Már 1962-ben rendelkezésre állt a megoldás, a Kende-féle kenyér, ami elmondások szerint kinézetre és ízben teljesen olyan volt, mint egy akkori zsúrkenyér, mégis csak 34-25%-ban tartalmazott szénhidrátot, míg a rendes kenyér esetében ez az arány 50-52% volt. De volt más hazai törekvés is, például 1978-ban pedig a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat jelentkezett egy új fogyókúrás citromszörppel, illetve porral, amiből már a legelső évben, több mint 100 tonnát értékesítettek.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/fogyokura-a-kadar-korban.html