Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. hitvallása, jelmondata: Harmóniában a víz világával…

2020 okt 30

“Víz!… Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

Saint-Exupéry (A kis herceg írója)

 

A víz a földi élet egyik alapvető meghatározója. Víz nélkül nincs élet, az ember számára nélkülözhetetlen: biológiai, higiéniai, egészségügyi, közlekedési, ipari és mezőgazdasági szempontból is. Ma már az lakosság számára elképzelhetetlen egy olyan világ, amelyben nincs kiépített csatornarendszer, és nem jutunk otthonainkban ivóvízhez, amikor csak szeretnénk. Nem gondolunk bele: ahhoz, hogy minden kényelmi elvárásunk meglegyen, mennyi szakember és technika, dolgozik nap, mint nap, legyen szó hibaelhárításról, rekonstrukcióról vagy fejlesztésről, karbantartásról, nem nézve a munkaszüneti és az ünnepnapokat.

A 2020 Víz Világnapja üzenete a „Víz és klímaváltozás” volt, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

 

A nagykanizsai székhelyű Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. több mint 100 éve áll a fogyasztók szolgálatában.

Idén júliustól Cziráki László tölti be a vezérigazgatói szerepkört.

Korábban már 11 évet dolgozott a ZRt-nél, vagyongazdálkodási osztályvezetőként, így nem volt számára ismeretlen terep a Vízmű.

Most újult erővel és célokkal vágott bele a munkába.

A Részvénytársaságról röviden; a szolgáltatásaival Zala és Somogy megye 107 településén van jelen, (többek között Letenye, Csurgó, Zalakaros), szolgáltat ivóvizet, valamint a települések szennyvízelvezetését és tisztítását biztosítja.

A társaság az alaptevékenység mellett vízmérő javítást és hitelesítést, műszeres vízvezetéki hibakeresést, kamerás csatornavizsgálatot, csatornatisztítást, csatornajavítást, víziközmű építést, biogáz-előállítást és -hasznosítást, komposztkészítést, laboratóriumi vizsgálatokat és szerelvényértékesítést is végez.

A társaság a legnagyobb feladatának tekinti, hogy a fogyasztói és tulajdonosi elvárásoknak megfelelve a nap 24 órájában egészséges, friss ivóvizet tudjanak szolgáltatni fogyasztóinknak, és a keletkezett szennyvizet olyan mértékben megtisztítsák, hogy az a természetbe visszajutva ne szennyezze a környezetet, minimalizálva a szennyvízkibocsátás környezetterhelő hatását.

A szakmai ágazati vezetők javaslatait figyelembe véve a szervezeti struktúrában történtek változások, műszaki és gazdasági területen egyaránt. Finomhangolásokra is sor került a cégen belül, új szervezeti és működési szabályzat született, közép és hosszútávú célok kerültek megfogalmazásra és újra gondolásra. Ilyenek többek közt a csatornázatlan településeken a szennyvízelvezetés és csatornahálózat kiépítése, illetve ivóvizes rekonstrukcióra benyújtásra került egy pályázat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amelyről pozitív döntés született.

A környezetvédelemre is fokozottabban szeretnék felhívni a lakosság figyelmét. Az ügyintézések egy része átkerül elektronikus felületre, és célul tűzték ki az e-számla további népszerűsítését fogyasztóik között.

Diszpécser szolgálat működik napi 24 órában, valamint a facebook oldaluk is elérhető mindenki számára.

Állandó figyelem és szorgalmas munka jellemzi a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. kollektíváját. Nem is gondolunk bele, mekkora feladat ennyi település és Nagykanizsa város vízellátását és szennyvízelvezetését, szennyvíztisztítását koordinálni. Ha legközelebb az utcánkban dolgoznak a Vízművesek, legyünk türelemmel, hiszen ők azért végzik a munkájukat, hogy mi zavartalanul élvezhessük a vízellátás nyújtotta kényelmet.

 

Írta: Szollár- Nikolics Zsanna

FRISS