Dánia jobbnak bizonyult a nyitányon

2018 jan 15

Óriásit küzdött az olimpiai címvédő dánok ellen a fiatal magyar válogatott a horvátországi Európa-bajnokság nyitányán, ám végül hét gólos vereséget szenvedett. 

Férfi Európa-bajnokság, D-csoport, 1. forduló:
DÁNIA-MAGYARORSZÁG 32-25 (14-12)
Varasd, játékvezetők: Gubica, Milosevic (horvátok).
DÁNIA: N. Landin, Green (kapusok), Damgaard 5, Hansen 6 (2), Kirkelökke, M. Landin 2, Lauge 7, Lindberg 2 (2), Mensah Larsen 1, Mortensen 3, Möllgaard, Olsen 3, Svan 1, H. Toft Hansen 2, R. Toft Hansen, Zachariassen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jakobsen.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Borbély (kapusok), Ancsin 2, Balogh 3, Bánhidi, Bartók 4, Bodó 3, Császár 2, Hornyák, Jamali 2, Juhász, Lékai 5 (1), Ligetvári 1, Schuch 3, Szöllősi Sz., Vilovski. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.
Kiállítások: 10, ill. 10
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1.

SPANYOLORSZÁG-CSEHORSZÁG 32-15 (16-9)

Rengeteg magyar szurkoló biztatta a mieinket már a bemelegítés során is, igazi hazai pályán kezdhette meg az Európa-bajnokságot Varasdon a magyar válogatott az olimpiai bajnoki cím védője, Dánia ellen.

A magyar válogatott a Mikler – Lékai, Ancsin, Bánhidi, Schuch, Bodó, Juhász összeállításban kezdett, Schuchot támadásban Balogh váltotta, és Ancsin szerepelt a jobbszélső helyén. Dánia szerezte az első gólt, de Lékai talpról egyenlített, majd az ő újabb találata révén vezettünk 3-2-re. Dánia hétméteresekből és indításból is betalált, de 7-5-ös skandináv előnyt követően egyenlítettünk. 8-7-nél az első negyedóra legvégén Ljubomir Vranjes időt kért, majd védekezésben Ligetvári lépett pályára, Lékai pedig az üres kapuba talált be harminc méterről, igaz, ezt követően két perces büntetést kapott, Császár irányította a csapatot, és érkezett Jamali, és szinte azonnal gólt szerzett, de a dánok vezettek szűken, de Bartók is azonnal gólt szerzett élete első világversenyén. Az első félidő végén több hiba csúszott a magyar befejezésekbe, majd Ancsin kapott két percet, így 14-12-es dán  vezetéssel zárult az 1. játékrész.

Szünet után Hornyák szállt be a jobbszélen, Lékai hetesből, majd Ligetvári üres kapura lőtt gólt, 16-16 volt az állás a 35. percben, a magyar közönség pedig eksztázisban szurkolt. A dánok egy újabb rohammal három gólos előnyre tettek szert, a 41. percben viszont Mikkel Hansen harmadik két perces büntetését is megkapta, így nem térhetett vissza a pályára. Az utolsó negyedórára fáradni látszott a magyar válogatott, öt gólra nőtt a dánok előnye, Ljubomir Vranjes pedig kikérte harmadik idejét is (23-18). Két beállóval, Bánhidivel és Vilovskival próbálkoztunk támadásban, és egy szépen megjátszott figura végén Ancsin lőtt gólt a szélről, a dánokat azonban ebben a szakaszban nem lehetett megállítani szinte minden támadásukból gólt szereztek. A magyar válogatott küzdött, harcolt, de az utolsó húsz percben jobbnak bizonyult az ellenfél, így a mieink végül hét gólos vereséget szenvedtek. Folytatás hétfőn 18:15-től Spanyolország ellen.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány: – Dánia megérdemelt győzelmet aratott. Negyven percig jól teljesítettünk, ezt követően többet hibáztunk, amit megbüntetett az ellenfél. Gödörbe kerültünk, de az utolsó pillanatig küzdöttünk, és így teszünk a spanyolok ellen is. A közönség fantasztikus volt, köszönjük a szurkolást!

Lékai Máté: – A közönség volt a 8. játékosunk, reméljük, számíthatunk rájuk a továbbiakban is. Sajnos a hibáinkat könyörtelenül megbüntette a dán válogatott, amely a torna egyik favoritja.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
Tartalékok: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
A dán válogatott kerete:
Kapusok: Niklas LANDIN (THW Kiel, német), Jannick GREEN (SC Magdeburg, német)
Jobbszélsők: Hans LINDBERG (Füchse Berlin, német), Lasse SVAN Flensburg Handewitt, német)
Jobbátlövő: Niclas KIRKELÖKKE (GOG), Peter BALLING (Holstebro)
Irányítók: Rasmus LAUGE (Flensburg Handewitt), Morten OLSEN (Hannover, német)
Beállók: Henrik TOFT HANSEN (Flensburg Handewitt), René TOFT HANSEN (THW Kiel), Anders ZACHARIASSEN (Flensburg Handewitt)
Balátlövők: Mikkel HANSEN (PSG Handball, francia), Mads MENSAH LARSEN (Rhein Neckar Löwen, német), Henrik MÖLLGAARD (PSG Handball), Michael DAMGAARD (SC Magdeburg)
Balszélsők: Magnus LANDIN (KIF Kolding), Casper MORTENSEN (Hannover)

Szövetségi kapitány: Nikolaj JAKOBSEN

A csoport állása: 1. Spanyolország 2 p, 2. Dánia 2 p, 3. Magyarország 0 p, 4. Csehország 0 p.

C-csoport:
NÉMETORSZÁG-MONTENEGRÓ 32-19 (17-9)
MACEDÓNIA-SZLOVÉNIA 25-24 (11-11)

A csoport állása: 1. Németország 2 p, 2. Macedónia 2 p, 3. Szlovénia 0 p, 4. Montenegró 0 p.

További csoportmérkőzések:
Január 15., hétfő:
18:15 Magyarország-Spanyolország, Tv: M4
Január 17., szerda:
18:15 Csehország-Magyarország, Tv: M4

Forrás: MKSZ

FRISS