Classic. Esterházy 2020: Haydnnel és Beethovennel az éven át

2020 jan 16

A zeneszerző és zongorista Ludwig Van Beethoven 1770. december 16-án látta meg a napvilágot, 2020-ban sok helyen emlékeznek meg születésének 250. évfordulójáról, teszik ezt így a kismartoni Esterházy-kastélyban is. A classic.Esterházy koncertsorozatban Haydn művei mellett Beethoven legismertebb szimfóniái és versenyművei csendülnek fel az év folyamán.

Beethoven Haydnnál tanulta a zeneszerzés mesterségét, bár az Esterházy család koncertmestereként dolgozó tanár valamint a kivételes tehetségű tanítvány kapcsolata nem volt felhőtlen. A legenda szerint Beethoven még azt a kijelentést is megengedte magának, miszerint „soha semmit nem tanultam Haydntől”. Ennek a kijelentésnek azonban ellentmond a szimfóniáiban és kamarazenéjében Haydn mester reá gyakorolt, egyértelműen tetten érhető hatása.

 

Az Örömóda – Lángolj fel a lelkünkben szép égi szikra szent öröm

A classic.Esterházy koncertsorozat egy nagyszerű esttel indul január 18-án, Haydn Missa Rorate coeli desuper valamint C-dúr Te Deum miséje mellett Beethoven népszerű, 9. szimfóniáját hallhatja a nagyközönség. A Haydn Filharmóniát és a Bécsi Kammerchor énekeseit és a nagyszerű szólistákat, Maria Hinojosa Montenegro szopránt, Marie-Claude Chappuis, altot, Francisco Fernández Rueda tenort, és Fulvio Bettini basszust az olasz barokkspecialista karmester Enrico Onofri vezényli. Onofri az idei évtől a Haydn Filharmónia első vendégkarmestere, és a HERBSTGOLD Fesztiválokon bemutatott Haydn operák előadásaiból már ismerhetik a zenerajongók.

 

Beethoven népszerű művei

Igazi csemegének ígérkezik a májusi, anyák napi matinékoncert, melyen Beethoven D-dúr op.61 hegedűversenyét hallhatják a fantasztikus fiatal tehetség, Emmanuele Tjeknavorian hegedűművész interpretációjában. Ezen a délelőttön még Beethoven 7. A-dúr szimfóniáját játssza a Haydn Filharmónia. Beethoven és a természet címmel júniusban Nicolas Altstaedt vezényli a rezidens zenekart, Haydn D-dúr szimfóniája mellett Beethoven F-dúr, Pastorale szimfóniája szólal meg. Az augusztusi piknikkoncerten Beethoven egyetlen operájából a Fidelioból a Leonóra-nyitányt szólaltatja meg többek közt Dvořák a-moll hegedűversenye mellett Antonello Manacorda vezényletével Benjamin Schmid hegedűművész és a Bécsi Filharmonikusok ifjúságiprojektjeként jegyzett nyári Attergaui Mesterterkuzus fiatal zenészei.

 

Neves előadóművészek

A közönség már hozzászokhatott, hogy a Haydn Teremben évente több neves előadóművész lép színpadra, nem lesz ez másképp az idén sem. Virágvasárnap előestéjén neves vendégek viszik tovább a tavaly indított hagyományt, amely zenei-spirituális értelemben gazdagítja a Nagyhét és a Húsvét időszakát: nem kisebb művészek, mint Gidon Kremer és a Kremerata Baltica interpretálják Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című nagyszerű művét, amelyet a zeneszerző a spanyol Cadíz egyik templomának felkérésére komponált. Emellett Sosztakovics 15. vonósnégyesét szólaltatják meg. A Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája a francia Ariane Mathiak karmesterrel az élükön Esterházy á Paris címmel a nagy metropolisba csalogatják Haydn, Mozart és Fauré muzsikájával a hallgatókat. Októberben Beethoven mellett egy kortárs darab, Helena Winkelmann Atlas csellóversenye, melyet Nicolas Altstaedtnek komponált kápráztatja el ismét a közönséget. Az év decemberben Ferry Janoska és zenekara hagyományos Pannon karácsonyi gálakoncertjével zárul.

A koncertekre bérletformában jelentős, 25%-os kedvezménnyel is válthatók jegyek.

A classic.Esterházy koncertsorozat mellett idén szeptember 9-től 20-ig rendezik meg az őszi fesztivált a HERBSTGOLD-ot, melyen szintén Beethoven művei állnak majd a középpontban többek között Nicolas Altstaedt, Marlis Petersen, Fazil Say és Schiff András vendégszereplésével. A megszokott vonósnégyes maratont felváltja az idén a Schiff András védnöksége alatt álló zongoramaraton, melyen három fiatal tehetség, Roman Rabinovich, Mishka Rushdie Momen és Schaghajegh Nosrati Haydn, Schubert és Beethoven darabjain keresztül mutatják meg tudásukat. Szokásosan, félszcenikus előadásban egy Haydn opera is felcsendül, mégpedig a A váratlan találkozás.

 

További információk:

www.esterhazy.at/classic-tickets

 

Részletes program:

JANUÁR

Január 18. (szombat) 19:30 óra Haydn Terem

Évnyitó koncert

Joseph Haydn: Missa rorate coeli, Hob. XXII:3

Joseph Haydn: C-dúr Te Deum (Terézia-mise), Hob. XXIIIc:2

Ludwig van Beethoven: 9. (d-moll) szimfónia, op. 125

 

ÁPRILIS

 Április 4. (szombat) 19:30 óra Haydn Terem

Húsvét Haydnnal

Joseph Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán (vonószenekari változat)

Dimitrij Sosztakovics: 15. vonósnégyes, op. 144 (vonószenekari változat)

 

Április 26. (szombat) 19:30 óra Haydn Terem

Esterhazy à Paris

Joseph Haydn: 82. (C-dúr) szimfónia (Medve), Hob. I:82

Joseph Haydn: Arianna Naxosban (szólókantáta), Hob. XXVIb:2

Gabriel Fauré: Pelleas et Melisande (szvit), op. 80

Wolfgang Amadeus Mozart: 31. (D-dúr) szimfónia (Párizsi), KV 297

 

MÁJUS

Május 10. (vasárnap) 11:00 óra Haydn Terem

Anyák napi matiné

Ludwig van Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61

Ludwig van Beethoven: 7. (A-dúr) szimfónia, op. 92

 

JÚNIUS

Június 6. (szombat) 19:30 óra Haydn Terem

Beethoven és a természet

Joseph Haydn: D-dúr szimfónia (A reggel), Hob. I:6

Helena Winkelmann: Atlas – csellókoncert (osztrák premier)

Ludwig van Beethoven: F-dúr szimfónia (Pastorale), op. 68

 

AUGUSZTUS

Augusztus 15. (szombat) 19:30 óra, Haydn Terem

Augusztus 16. (vasárnap) 11:00 óra, Haydn Terem

Piknikkoncertek

Felix Mendelssohn: A szép Meluzina meséje – nyitány, op.32,

Antonín Dvořák: a-moll hegedűverseny, op. 53

Joseph Haydn: Esz-dúr szimfónia (Üstdobpergés), Hob. I:103

Wolfgang Amadeus Mozart: Figaró házassága – nyitány, KV 492

 

OKTÓBER

Október 10. (szombat) 19:30 óra, Haydn Terem

Haydn à la carte

Joseph Haydn: C-dúr szimfónia, Hob.I :60, Il Distratto

Joseph Haydn: 1. (C-dúr) csellókoncert, Hob. VIIb:1

Franz Schubert: 5. (B-dúr), szimfónia, D 485

 

Október 17. (csütörtök) 19:30 óra, Haydn Terem

Pannon karácsonyi gála

 

 

FRISS

The Beatles

The Beatles

A The Beatles angol beatzenekar volt a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, amely 2004 végéig világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt...