Charles Lindbergh (Detroit, Michigan, 1902. február 4. – Kipahulu, Maui, 1974. augusztus 26.) amerikai pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédelmi aktivista. Eredeti foglalkozása postaküldönc volt, a légierőtől dandártábornokként ment nyugállományba.

25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül.  A hírnév és a dicsőség Amerika egyik leghíresebb emberévé tette.

1927. május 20-án New Yorkból Spirit of Saint Louis nevű, Ryan NYP típusú repülőgépével 33 és fél óra alatt átrepülte az Atlanti-óceánt. 5810 kilométer megtétele után május 21-én szállt le a párizsi Le Bourget repülőtérre.

1929-ben vette nőül Anne Morrowt, akitől kisfia született.

Az egész világot megdöbbentette gyermekének elrablása. 1932. március 1-én, kedden, este 8 és 10 óra között eltűnt hopewelli otthonából a kis Lindbergh Jr. A váltságdíj 50 ezer dollár volt. Végül Lindbergh – közvetítő útján – egy bronxi temetőben átadta a váltságdíjat, de a kisfiút már halva találták a megadott helyen.

A nyomozás most már gyerekgyilkos után folyt. Jellemző módon maga Al Capone is felajánlotta a segítségét. Azt mondta, ha kiengedik a börtönből, akkor garantálja, hogy kapcsolatai révén meglesz a tettes. Az FBI azonban nem vette igénybe a gengszterfőnök segítségét, és jó két év elteltével letartóztattak egy német származású bronxi ácsot, egy bizonyos Bruno Richard Hauptmannt. Garázsában megtalálták a váltságdíj maradékát, mintegy 14500 dollárt. Az évszázad tárgyalásának titulált perben végül bűnösnek mondták ki Hauptmannt, és villamosszékben kivégezték.

Forrás: wikipédia