Bajok, melyeket a vécéülőkéről szedünk össze

2017 jún 15

Valószínűleg senki sem szeret rendszeresen nyilvános vécéket látogatni, ám a szükség nagy úr. Éppen ezért fontos tisztában lenni azokkal a veszélyekkel, amelyek a nyilvános illemhelyeken ránk leselkedhetnek.

Bár manapság egyre több jól karbantartott nyilvános vécé üzemel, azt azért senkinek sem tanácsolnánk, hogy ezeken az illemhelyeken ráüljenek a vécédeszkára, hiszen attól, hogy tisztának tűnik, még egyáltalán nem biztos, hogy az is. Ám nem a vécéülőke az egyetlen, ami veszélyeket rejthet magában, sőt!

Megeshet, hogy a vízcsapon vagy a kilincsen például sokkal több kórokozó hemzseg, mint magán az ülőkén, hiszen közvetlenül a vécé használata után, szennyezett kézzel is hozzáérnek az emberek. De ugyanígy nem érdemes túl sokáig fogdosni a vécé fedelét sem, ha pedig papírkéztörlő helyett textil van kikészítve, jobb, ha nem próbáljuk meg beletörölni a kezünk.

De lássuk is, milyen fertőzések leselkedhetnek ránk a nyilvános vécéülőkéről!Veszélyek, amelyek nyilvános illemhelyeken ránk leselkedhetnek

Nemi betegségek
Elég borzalmasan hangzik, de bizony elméletben megvan rá az esély, hogy akár különféle nemi betegségeket is összeszedjünk az ülőkéről. Ilyen lehet például a nemi herpesz. Az ülőkére kerülő herpeszes bőrelváltozás váladéka akár 4 órán át is fertőző maradhat, ám ahhoz, hogy valaki elkapja, sérült bőrrel kell hozzáérni. A trichomoniázis betegséget okozó Trichomonas vaginalis nevű egysejtű pedig az ülőkére jutva 45 percig marad életben, és fertőz, ha a megfelelő testrésszel érintkezik.

E.Coli
A kólibaktérium a normális bélflóra egyik legfontosabb eleme, nincs is vele gond addig a pontig, amíg máshová nem kerül, például a szájba vagy a szembe. A baktérium a bélcsatornán kívüli szervekben ugyanis gennyes, gyulladásos kórfolyamatokat hozhat létre. A fertőzés tünetei: láz, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, sóháztartás felborulása, vízháztartás felborulása, lágy széklet, híg széklet, gyakori székelés.

Shigella
A Shigella nemzetségbe tartozó négy baktériumfaj bakteriális vérhas betegséget okozhat, ami -súlyosságának függvényében – olyan kezdőtünetekkel jár, mint gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság, hőemelkedés, fejfájás, magaslázvagy hasmenés. Mivel a vécé lehúzásával megannyi baktérium szabadul robbanásszerűen a levegőbe, megeshet, hogy akár a kilincsre vagy az illemhely más berendezésére is jut belőlük.

Staphylococcus
A Staphylococcus aureus az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, amely jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban is. Afertőzésután az első tünetek, mint a hányinger, fejfájás, hőemelkedés, hányás, hasmenés meglehetősen gyorsan, akár fél óra múlva is jelentkezhetnek.

 
Vírusok
A vécéülőke a calici vírus vagy akár az influenza továbbfertőzését is elősegítheti. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a nyilvános illemhelyek használatához kapcsolódó óvintézkedéseket: ne üljünk közvetlenül a vécéülőkére (inkább takarjuk le papírral), amennyiben lehet, ne fogdossuk össze a helyiségben található tárgyakat, berendezést, és mindig mossunk szappannal alaposan kezet!

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS