Baglyok És Emberek Fenntarthatósági Központ

2019 okt 8

Közel nyolc évnyi felújítási munka után 2019. szeptember 07-én a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány átadta a közönség számára a Baglyok És Emberek Fenntarthatósági Központot.

A 150 éves újra életre keltett istállóban egy természetvédelmi berendezések gyártására alkalmas asztalosműhely, egy galériás 30 fő befogadására alkalmas oktató terem és kiállítás került kialakításra. Az épület körül további négy mobil épületet helyeztek el sérült baglyok gyógyítására és bio-almalé gyártásra. A sokéve tartó felújítási munkákat az alapítvány önerőből, magán adományokból és önkéntesmunkából valósította meg. 2019-ben hat önkéntes hétvégén összesen 60 önkéntes 180 munkanapot adományozott a célok elérése érdekében. Az átadott épület a ládakészítésen túl helyet biztosít iskolai csoportok és kertterápiás páciensek fogadására, családi napok és tanfolyamok lebonyolítására. A kiállítási anyag a baglyok és más védett épületlakó állatfajok érdekességeit és természetvédelmi problémáit mutatja be.

A baglyok Magyarországon védett, fészket nem építő madarak, egyéb madár alkotta fészkeket használnak. Begyük nincs, két féle színt látnak, a kéket, illetve az infravöröset. Kisemlősökkel táplálkoznak. A régi folklórban a halál madaraként is hivatkoztak rá.

A kiállítás és oktatóterem egy másfél hektáros kisgazdaság közepén helyezkedik el. Az ide látogatók így megérthetik, hogy miért fontos a vidéki tájat egyfajta természetes vadságában megőrizni ahhoz, hogy baglyok, emberek, állatok, növények sokszínű, egymást éltető rendszerben élhessenek együtt.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány bemutatóhelye 2019-ben előzetes bejelentkezés alapján látogatható (06-20/322-5620, gyongybagoly@gyongybagoly.hu). 2020-tól nyitva tartás szerint fogadják a látogatókat március 15. és október 15. között.

Cím: 8744 Orosztony Temesvári u. 10.

www.gyongybagoly.hu

www.facebook.com/gyongybagoly

Benedek Miklós

Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnök

FRISS