Az úszószövetség a FINA-hoz fordul

2017 júl 4

Úszás-Magyarország 

    Budapest, 2017. július 4., kedd (MTI)

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA) szeretné elérni a világkupa-sorozat új szabályainak felülvizsgálatát.

A MÚSZ keddi közleményében jelezte, hogy a “nemzetközi szinten is nagy vihart kavart” döntéssel kapcsolatban azonnal kezdeményezte a szabályok átgondolását, s ebben “a MÚSZ a FINA magyar alelnökének (Gyárfás Tamás) megértő támogatását kérte”.
“Tekintettel arra, hogy ezt a kezdeményezést a FINA elutasította, a MÚSZ Hosszú Katinka és a többi magyar úszó érdekében további lépéseket tesz a FINA budapesti kongresszusán, hogy a versenykorlátozó szabályokat az úszók érdekében megváltoztassák. Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke a vizes világbajnokság ideje alatt tárgyalásokat folytat a FINA, valamint a nemzetközi szövetségek vezetőivel is az ügyben.” – áll a közleményben, amely szerint a “MÚSZ kiemelt feladatának tekinti a magyar úszók érdekeinek képviseletét”.
A FINA május végén hozta nyilvánosságra a vk-t érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú Katinka – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.
Hosszú kedden jelentette be, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakult a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amely a FINA minden fontos szakmai döntésében szeretne egyenrangú félként részt venni.

slr \ sag

MTI 2017. július 4., kedd 12:45

FRISS