Az első győzelemre várva

2017 dec 5

Női világbajnokság 2017. december 5. (kedd) 14:00: Magyarország-Argentína tv: Sport1

Két mérkőzés után kedden 14 órakor Argentína ellen az első győzelméért lép pályára a magyar női válogatott a németországi világbajnokságon. 

A hangolás pontosabban már vasárnap este, a svédek elleni, sajnos vereséget hozó csata után megkezdődött, hiszen összegyűlt a válogatott, hogy lezárja az első két találkozót, levonva a tanulságokat.

– Szoros mérkőzést játszottunk, amelyen apróságok döntöttek – sajnos nem a javunkra – mondta el Kim Rasmussen szövetségi kapitány. – Az első félidőben döntetlen közeli állásnál tiszta helyzetekben rontottunk, majd emberhátrányba kerültünk, a svédek pedig rögtön előnyre tettek szert. Ez csak egy példa, de jól jelzi, hogy az efféle helyzetekben nem tudtunk jó döntéseket hozni, és ez vezetett a vereséghez. Ugyanakkor az elmúlt évek alapján nem állítanám, hogy a magyar válogatott esélyesebb volt a svédeknél, hiszen az ellenfél csapata a 2014-es és 2016-os Eb-n és a 2015-ös világbajnokságon is a magyar előtt végzett, az elmúlt négy Európa-bajnokság során kétszer szerzett érmet, és zsinórban három olimpiára jutott ki, míg a magyar csapat az elmúlt két alkalommal nem lehetett ott az ötkarikás játékokon. Természetesen győzni szerettünk volna. Nem sikerült, de nem tehetünk mást, mint megyünk tovább, meg kell vernünk Argentínát, majd két nagyon nehéz találkozó vár ránk a lengyelek és a csehek ellen.

A csoportban igencsak bonyolult a helyzet, jelen állás, illetve a csapatok formája szerint úgy tűnik, hogy a norvégok megnyerik a hatost, az argentinok pedig az utolsó helyen zárnak, a magyar, a cseh, a lengyel és a svéd válogatott viszont bármilyen sorrendben befuthat a 2-5. helyen, és a felsoroltakból, illetve az esetlegleges körbeverésekből a legrosszabbul kijövő együttes csupán az Elnöki Kupában léphet majd pályára. Pontazonosság esetén az érintett csapatok közötti egymás elleni eredmény rangsorol, hármas vagy többes holtverseny esetén pedig valamennyi érintett csapat egymás elleni eredménye, illetve egymás ellen szerzett pontjainak száma. Ha ez sem dönt, akkor az egymás elleni gólkülönbség alapján állapítják meg a sorrendet.

Kim Rasmussen döntése értelmében kedden Németországban csatlakozik a magyar női válogatotthoz Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo Hungaria irányítója, aki leghamarabb csütörtökön, a Lengyelország elleni csoportmérkőzésen léphet pályára az együttesben. A keddi, Argentína elleni (14:00) találkozón a Norvégia és Svédország ellen szereplő 16 játékos alkotja a magyar válogatott keretét.

Szucsánszki Zita becserélésének hivatalos bejelentésére, a lecserélt játékos megjelölésével a szabályok szerint legkésőbb mérkőzésnapokon reggel 9 óráig van lehetőség, azaz az Argentína elleni vb-csoportmeccset követően, a Lengyelország elleni találkozót megelőzően, december 7-én 9 óráig jelezheti a cserét a magyar válogatott a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek.

A magyar válogatott hétfőn kondicionális edzésen vett részt, majd szabadnapján kilátogatott a stuttgarti karácsonyi vásárba, kedden 14 órától pedig pályára lép Argentína ellen. A dél-amerikai válogatott eddig szintén pont nélkül áll, Csehországtól hat, Norvégiától pedig tizenöt góllal kapott ki, keretében kizárólag Argentínában szereplő kézilabdázók kaptak helyet. Az együttes a tavalyi olimpián öt vereséggel az utolsó, 12. helyen végzett, a legutóbbi világbajnokságon pedig a 18. helyen zárt, és a legutóbbi két Pán-Amerikai Játékokon és a 2017-es Pán-Amerika bajnokságon ezüstérmesként zárt a brazilok mögött, az idei döntőben 38-20-as vereséget szenvedett hazai pályán Amoriméktól.

A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, 2006 júniusában egy brazíliai felkészülési találkozón 48-19-re győztek a mieink.

Női világbajnokság, 3. forduló, B-csoport
December 5.: 
14:00 MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA
18:00 SVÉDORSZÁG-CSEHORSZÁG
20:30 NORVÉGIA-LENGYELORSZÁG

A magyar válogatott további csoportmérkőzései a B-csoportban:
December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína (tv: Sport1)
December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország (tv: Sport1)
December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország (tv: Sport1)

A csoport állása: 1. Norvégia 4 p, 2. Csehország 4 p, 3. Svédország 2 p, 4. Lengyelország 2 p, 5. Magyarország 0 p, 6. Argentína 0 p

A magyar válogatott kerete: 
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Az argentin női válogatott kerete: 
Kapusok: Nadia BORDÓN, Marisol CARRATÚ 
Jobbszélsők: Xoana IACOI, Rosario URBAN 
Jobbátlövő: Luciana MENDOZA 
Irányítók: Micaela CASASOLA, Elke KARSTEN, Macarena SANS 
Beállók: María de URIARTE, Giuliana GAVILÁN 
Balátlövők: Victoria CRIVELLI, Macarena GANDULFO, Manuela PIZZO, Florencia PONCE de LEÓN 
Balszélsők: Camila BONAZZOLA, Luciana SALVADÓ

Szövetségi kapitány: Eduardo Dario PERUCHENA

További mérkőzések december 5-én:
A-csoport: 
14:00 SZLOVÉNIA-ANGOLA
18:00 FRANCIAORSZÁG-PARAGUAY
20:30 ROMÁNIA-SPANYOLORSZÁG

C-csoport:
12:00 MONTENEGRÓ-JAPÁN
17:45 OROSZORSZÁG-BRAZÍLIA
20:30 DÁNIA-TUNÉZIA

D-csoport: 
12:00 DÉL-KOREA-KÍNA
15:30 HOLLANDIA-KAMERUN
18:00 NÉMETORSZÁG-SZERBIA

Forrás:MKSZ

FRISS