Az Által-ér völgyi lett az Év kerékpárútja – Mutatjuk, miért!

2020 máj 26

Idén először került kiírásra az Év Kerékpárútja pályázat, aminek a nyertese az Által-ér völgyi kerékpárút lett. Ez nem is véletlen, cikkünkben megismerkedhettek az útszakasszal!

Idén első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot a Közlekedési Kultúra Napja keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpáros Klub. A szervezők a legszebbnek tartott kerékpárutat keresték, de nem ez volt a pályázat egyetlen célja, ugyanis szerették volna felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonságra, valamint az utakhoz tartozó szakmai munka fontosságára (a tervezéstől, a kivitelezésen át a fenntartásig).

Cél volt továbbá az is, hogy még jobban népszerűsítsék a kerékpáros közlekedési formát, felhívják a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira, valamint ki szerették volna emelni a kerékpározás klímavédelmi céljait és szerették volna erősíteni a kerékpárosok közlekedésben betöltött szerepét.

Az Által-ér völgyi kerékpárút lett az első
Az Év Kerékpárútja pályázat első nyertese az Által-ér völgyi kerékpárút lett – ez a Tatabánya és Tata közötti szakasz. A pályázat beküldője Tóth Viktor volt. Az Által-ér völgyi kerékpárút három település, Tatabánya, Tata és Vértesszőlős összefogásával épült meg, a 6,5 kilométer hosszúságú szakaszt 2013 decemberében adták át. Az út célja az volt, hogy a régió fejlődését elősegítse, valamint csökkentse a települések közötti gépjárműforgalmat, ezzel védve a környezetet.

Az Által-ér völgyi kerékpárúthoz átadása óta számos fejlesztés kapcsolódott, rengetegen használnák mindennapi közlekedés céljából, és nemcsak a kerékpárosok körében okoz osztatlan sikert, hanem a gyalogos turisták esetében is. A kerékpárút látogatottsága kiemelkedő a megyében, de Magyarország számos pontjáról érkeznek ide, hogy végig tekerjenek ezen a szép szakaszon.

A 2013-mas átadás óta az Által-ér völgyi kerékpárút folytatásaként megépült a dunaalmási és a majki szakasz, elkezdődött a Tata-Agostyán közötti út építése, így egy egész hálózat jön létre Tatán és környékén. A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából meghirdetett pályázat eredményét és sok más érdekességet ide kattintva olvashattok, most pedig nézzünk egy videót a győztesről!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/ev-kerekparutja.html

FRISS

Tisztelt Olvasó! Tavalyi nehéz körülményekhez sikeres évet zárt Zeusz! Rengeteg hazai verseny maradt el és amire egész évben készültek az Amatőr...