Április 30, a méhek napja

2020 ápr 30

A Magyar Méhészek Egyesületének köszönhetően 1994 óta ünnepeljük Magyarországon a méhek napját.  A kezdeményezés célja, hogy felhívja a méhek és méhészek fontosságára a figyelmet.

Az elmúlt években megcsappant a méhállomány, és mivel a mézfogyasztás is alacsony hazánkban, ezért ezzel a programmal kívánják népszerűsíteni a méhészeti termékeket. Az idei évben sajnos elmaradnak az erre a napra szervezett közösségi programok, többek között a mézkóstolók, kiállítások, méhészek előadásai, de ne feledkezzünk meg a méhek fontosságáról, nézzük meg, mi mindent köszönhetünk édes ajándékuknak, a méznek.

A méz értékes tápanyagtartalmának köszönheti gyógyító hatással bír. Tartalmaz szénhidrátot, cukrokat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat is. Az emberi szervezet számára 24 ásványi anyag szükséges, ebből 22 jelen van a mézben.  A méz bőven tartalmaz kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, valamint B-vitaminokat és C-vitaminokat. Érdekesség, hogy a sötétebb színű mézekben több az ásványi anyag, mint a világos színűekben. Természetes antibiotikum, ezért a bakteriális megbetegedésekkel szemben eredményesen veszi fel a harcot. Megfázáskor is hatásos fegyver, alaposan kipucolja a szervezetet, természetes köptető hatással bír. Nyugtatja a torkot, remek fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Az emésztésnek is jót tesz, vérnyomáscsökkentő, serkenti a vérkeringést, és beindítja a boldogsághormonok termelődését is.

Mindez a sok gyógyhatás már elég indok arra, hogy megvédjük a méheket, de a méz mellett természetesen számtalan további egészséges terméket köszönhetünk ezeknek a szorgos kis állatoknak. A méhek védelmével a természetet is óvjuk, a mézfogyasztással pedig az egészségünket.

FRISS