Amikor egy kis melegségre vágyunk – Huzatfogó ablakpárna újrahasznosított anyagokból

Itt a január, ami a mi éghajlatunkon az egyik leghidegebb hónap. Ilyenkor már igazán röpködnek a mínuszok és havazni is szokott. A karácsony elmúlt, de még esetleg áll a fa, néhány más szobadísz is az ünnepet idézi. Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre.

Jó ilyenkor elüldögélni egy könyvvel a kanapén. A miénk történetesen egy ablak előtt helyezkedik el, ahonnan jól jön a fény, de a kőpárkánynak “köszönhetően” a hideg is csiklandozza a nyakunkat. Már régóta érlelődött bennem egy huzatfogó elkészítésének gondolata, azonban erre a kezdő lökést két, karácsony előtti felfedezés adta. Gyönyörködés kedvenc virág-lakberendezés boltomban, ahol láttam egy piros-fehér kockás szívekkel díszített huzatfogót és egy, a selejtezéskor előkerült régi, szürke kockás ing. Amint megpillantottam, megszületett az elhatározás: ebből huzatfogót készítek! Úgy képzeltem, hogy az ing alsó, széles része megfelelő méretű lesz a 120-as ablakunkba. És pontosan így is lett! Már csak a 10 cm széles piros filcanyagért kellett elszaladni a textilüzletbe, a gombos dobozban találni 4 fehér gombot és a vatelint kiszedni egy elkopott párnahuzatból. Méretben, színben a régi úttörő ingről levágott és megőrzött gombok lettek alkalmasak, természetesen megfordítva. Régi ing, régi párnatöltelék és régi gombok…éljen az újrahasznosítás!

Eszközök és anyagok:

– Használt férfiing,
– Tű, cérna, vatelin,
– Barkácsfilc, úttörő gombok és olló

Első lépés természetesen az ing kimosása és kivasalása volt, majd a gallér, a mellzseb és az ujjak lefejtése. Ezeket más kézimunkákhoz még fel lehet majd használni.

A szép piros filcet a karácsony körüli időszakban vettem a kezembe, amikor is félbehajtott papír segítségével terveztem és vágtam ki a nekem tetsző méretű és formájú filcszíveket. Ezek közepére felvarrtam a megfordított úttörőgombokat. A kockás anyag kiterítése után mérés, és méretrevágás következett. Nekem 40 cm széles 120 cm-es téglalapra volt szükségem. Ennek kiszabása után megterveztem a szívek elhelyezkedését.

Úgy láttam, hogy ha egymástól 16 centiméterre helyezem el őket, akkor arányos lesz, nem esnek az ing oldalvarrásaira és a két szélén is marad elég hely. Gombostűkkel rögzítettem a szíveket, majd egy spulni régi matt fehér férccérnából levágva, ráférceltem a szíveket a téglalap középvonalára. A fércelés itt díszítő funkciót kapott. Szerintem nagyon bájos, vidékies hangulatot ad ez az öltés.

Ezután következett az ablakpárna hosszú oldalának összevarrása, amit én kézzel végeztem el. Igaz van varrógépem, de most kifejezetten élveztem a kézzel való varrást, így nem vettem elő.

Már látszott, hogy nem sok van hátra, mindössze az egyik szárvég bevarrása, az elkopott díszpárnából kiszedett, kimosott vatelinnel való kitömés, és a másik vég elvarrása. Kész!

Forrás: lakberinfo.hu