Ahol nincs tömeg, csak felfrissülés: 5 eldugott tó Magyarországon, amiben fürödni is lehet

2020 júl 12

Megérkezett végre a várva várt nagybetűs nyár, szinte ajtóstól rontott ránk a kánikula. Ha te is egy kis felfrissülésre vágysz, de elkerülnéd a Balatonon, Tisza-tavon, valamint a Velencei-tavon feltehetőleg kialakult nagy tömeget, főleg most a koronavírus miatt, akkor ez a cikk neked szól. Ugyanis összegyűjtöttünk 5 olyan eldugott tavat hazánkban, ahol lehet egy frissítő csobbanást tenni, de nincs nagy tömeg, hiszen szinte csak a helyiek járnak ide, érdemes útba ejteni valamelyik mesés tavat!

#1: Eldugott tavak Magyarországon: Tóstrand, Veresegyház
Egy igazán romantikus frissítő helyszín, ráadásul a fővárostól csupán egy karnyújtásnyira. A tóból bólyákkal lekerített részen lehet fürödni és ezen kívül egy tó-vízilabda pálya is fel van állítva, amit bárki használhat. A tó többi része pedig a horgászoké, valamint a kacsáké. Illetve étkezési lehetőség van, de a kellemes környezetben piknikezni is lehet. A strand már egészen 1928 óta üzemel, itt pancsikolni, napozni a parton igazi régi szép időket idéző érzés!

#2: Eldugott tavak Magyarországon: Vadása-tó, Hegyhátszentjakab
Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó, ami nemcsak horgászoknak, hanem a fürdőzni vágyóknak is egy igazi paradicsom, a nyugalom szigete. Különleges, tó különleges névvel, és különleges történettel. Maga a név onnan származik, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása. Víze tiszta és friss, ami nem csoda, hiszen 12 forrás táplálja. Ráadásul a természetvédelmi területen kemping is található, ideális hely egy vadregényes, természetközeli kalandozáshoz!

#3: Eldugott tavak Magyarországon: Arlói-tó, Arló
„A Bükktől északra, a Heves–Borsodi-dombság gyönyörű völgyében található az ország egy különleges tava, az Arlói-tó.” Csodaszép környezet, festői táj, igazán különleges látvány. Az Arlói-tó a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett, a hegy alatti bányajáratok miatt. Ráadásul nagyon sok szórakozási lehetőség van a parton: vendéglő, sportpályák, lábtenisz- és focipálya, pingpong, vízibicikli-, csónakbérlési lehetőség, de túrázni is jókat lehet a közelben.

#4: Eldugott tavak Magyarországon: Kotró-tó, Gyékényes
A Kotró-tó a Somogy megyei Gyékényes melletti kavicsbányatavak legnagyobbika, mégis egy csendes, békés világ fogad itt minket, valamint kristálytiszta fürdésre alkalmas víz. Nemcsak szabadstrand van, illetve horgászni lehet, hanem még búvárbázis is van kialakítva, sokak szerint az egyik legtisztább vizű tó Magyarországon. Bár én még nem voltam itt, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A leírások szerint „partvonala igen tagolt, déli oldaláról egy nagyobb, máshol több kisebb félsziget nyúlik bele, és egy közel 700 méter hosszú sziget is található benne. Északkeleti részén ma is folyik a kavicsbányászat, míg máshol számos üdülőház épült fel a partján. Legmélyebb pontja 12 méter körül van.”

#5: Eldugott tavak Magyarországon: Szelidi-tó, Dunapataj
A Kiskunság Nemzeti Park igazi kincse a Szelidi-tó, amit leginkább azoknak tudok ajánlani, akik nem szeretnének nagyon a természet lágy ölén megpihenni, hanem valami kis izgalomra is vágynak. Ugyanis a közel 80 hektáros, hazánk 5. legnagyobb tavának számító Szelidi tavon van vízi kalandpark is, illetve a parton játszótér is. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerületek kialakításra. A parton vízibiciklik, csónakok, kenuk, és surfök bérelhetők. Továbbá a horgászat kedvelői sem csalódhatnak a tóban amúr, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa rendszeresen akad a horgokra.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/eldugott-tavak-magyarorszagon_img-1.html

FRISS