Boglya Népzenei Együttes
február 9. péntek 16.30

Az   együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Azóta folyamatosan működnek a helyi MMIK-ban.. Céljuk a magyar népzene hagyományhű interpretálása és eljuttatása a közönséghez. Az együttes vezetője Földesi Jánosné
Díjaik:
1987 – Miniszteri Dicséret, Földesi Jánosné eredményes kulturális munkájáért
1996 – Kiváló Művészeti Együttes és a Népművészet Ifjú Mestere
2006 – Kiss Gyula díj
2009 – a Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevele 2009
Önálló kiadványaik:
1995 Túl a vízen c. kazetta
2003 Burgenlandi magyar népzene 1. – CD
2004 „Míg a pendely lánggal ég… – CD
2005 Burgenlandi magyar népzene 2. – CD
2010 „ Le van a szívem láncolva – CD
Három megye Vas, Zala, Győr- Moson- Sopron valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak együtt, jelenleg állandó kísérői az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző táncegyütteseknek.
Koncerteket és táncházakat tartanak folyamatosan nemcsak Vas megyében, hanem a Kárpát-medencében is.

 

Eraklin Táncklub
február 10. szombat 18.30

A 2016-ban Nagykanizsa Város Kultúrájáért díjjal kitüntetett Eraklin Táncklub Egyesület: 28 éve a nagykanizsai kulturális és sportélet kiemelkedő csoportja, mely 1990 óta folyamatosan működik Nagykanizsán. A táncklubban társastáncot, versenytáncot tanulhatnak a gyerekek (egészen 5 éves kortól) és felnőttek egyaránt, és megismerkedhetnek a standard és latin táncokkal. A táncklub tagjai szinte mindig jelen vannak a legnagyobb városi , regionális rendezvényen, és ez által emelik azok kulturális színvonalát. Az Eraklin Táncklub látványos, színvonalas műsorával és szemet gyönyörködtető ruháikkal, kecses mozdulataikkal garantáltan mindig lenyűgözik az érdeklődő közönséget.

 

Fortissimo zenekar
február 10. szombat 14.30

A Fourtissimo közel 25 éve meghatározó jelensége a magyar zenei világnak. Számos területen úttörőnek számít munkásságuk, mind a komolyzene, mind a könnyűzene illetve a jazz berkein belül. Komolyzenészként-elsőként építettek show-elemeket műsorukba, mellyel még közelebb hozták a klasszikusokat a ma emberéhez, majd néhány évvel később szintén elsőként képviselték a crossover műfaját hazánkban. Első stúdióalbumuk megjelenése után a világzene és a népzene felé fordultak, majd következett régóta dédelgetett gyermekkori álmuk, a jazz. Ezen belül is a jazz-rock, illetve a fúziós jazz műfajában kezdtek el alkotni, koncertezni. Az elmúlt öt évben 480 koncertet adtak hazánkban és Európa- szerte, illetve számos hazai és nemzetközi verseny győztesei, díjazottjai (Príma-díj, Fonogram-jelölés, Zuglói Smooth Jazz és VII. Jazzy Jazz dalverseny közönségdíj, a teljesség igénye nélkül).

 

Gyetván Csaba
műsorvezető, blogger
2014: Story Érték-díj, Media kategória
https://hogyankeszul.blog/

 

 

 

Gyöngyvirág tánccsoport
Népek zenéje – népek tánca
február 10. szombat 13.15

A nagykanizsai Belvárosi Nyugdíjas Klub “Gyöngyvirág “tánccsoportja 10. éve alakult néptáncot szerető hölgyekből. Azóta vesznek részt a város a megye és az ország kulturális életében.
Város-és falunapok ,hagyományőrző találkozók ,fesztiválok állandó szereplői.
Az országos KI-MIT-TUD versenyeken bronz és ezüst minősítést szereztek ,Országos Művészeti Fesztivál Díszoklevélben részesültek ésmás elismerések dicsérik munkájukat. Zalai,Somogyi Sárközi ,Rábaközi tájegységek táncai szerepelnek műsoraikon.

 

Kanizsa táncegyüttes
Népek zenéje – népek tánca
február 10. szombat 13.15

A népi hagyományok felkutatására, ápolására alakult a Kanizsa Táncegyüttes 1972-ben, s mind a mai napig a tiszta forrásból merítő népművészet dél-zalai fellegvárának tekinthető.
Az együttes megalakulásától kezdve vállalta, hogy elősegíti a közösségük népi kulturális ismereteinek bővítését, hagyományainak megbecsülését és megismertetését. Az együttes vezetője és koreográfusa Vizeli Dezső.
Több generáción át, sok-sok fiatallal ismertették meg a néptánc kultúrát. A táncegyüttes számos hazai és külföldi fesztiválon, ünnepi rendezvényen nagy sikerrel szerepelt.
Elnyerték a Kiváló Együttes címet, a Közművelődési Nívódíjat, az Együtesi Nívódíjat, valamint a Pro Urbe díjat, számos bronz-, ezüst- és aranyminősítés tulajdonosai.
Nemzetközi néptánc fesztiválokon vettek résztSpanyol-, Olasz-, Francia-, és Törökországban, valamint Ausztriában. Táncaikban a magyar nép életérzése, sokszínűsége, temperamentuma fejeződik ki.

 

Kodály Zoltán énekkar
Népek zenéje – népek tánca
február 10. szombat 13.15

A kórus a Vasutas Nyugdíjas Klub Tagjaiból 1999-ben, alakult a Kodály Zoltán Művelődési Ház saját csoportjaként. Az énekkar legszívesebben régi magyar dalokat énekel melyek többsége Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekek című gyűjteményében található. Előadásaikban a régi magyar diákélet hangulatát megidéző dalok is gyakran szerepelnek, másfelől fontosnak érzik a magyar népzene gyöngyszemeinek megőrzését. Repertoárjukban megtalálhatók a zalai és a környező tájegységek népdalcsokrai is. A tagok kitartásának, lelkesedésének és a szakmai vezetőnek köszönhetően évről évre szép eredményeket érnek el. Az Országos Népzenei Minősítésen 2002-ben bronz, majd 2004-ben arany minősítéssel tértek haza. Gellénházán 2007-ben és 2011-ben ismét megszerezték az arany minősítést. 2012-ben a Dunakeszi Kórusfesztiválon és a XIII. Vasutas Országos Énekkari Találkozón Szolnokon szerepeltek nagy sikerrel. Rendszeresen fellépnek különböző rendezvényeken, fesztiválokon vesznek részt.1999-2017 decemberéig Tánczos Laura, 2018. januártól Püspökiné Jámbor Zsuzsanna a művészeti vezető.

 

Kollonay Zoltán: Fánk szimfónia (ősbemutató)

d

február 10. szombat 17.00

Kollonay Zoltán zongoraművész, zeneszerző, a Budapesti és a Bécsi
Zeneakadémián tanult. Magyarországon több zongoraversenynek volt első
helyezettje. Színes és magával ragadó előadói, zeneszerzői, improvizálciója, sokféle stílust, és előadói hagyományt ötvöz játékában.
Darabjait zongorán, orgonán, szintetizátoron adja elő szólóban, vagy
saját zenekara kíséretében. Stílusa híd a klasszikus, kortárs, világ, és
a könnyűzene között. Koncertjei a megszokottól különlegesebbek,
varázslatos új zenei élményt adnak ínyenceknek.

 

Kovács Viola
február 10. szombat 15.00

Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének hallgatója. Több éves énektanulmányai során mesterei voltak Barna Júlia, Kármán Emese, Gabriele Lechner és Kertesi Ingrid. Közreműködött, mint szólista a Zuglói filharmónia több daljátékában, illetve opera keresztmetszet előadásaiban. Mindemellett otthonosan mozog a musical, operett és könnyű zene világában. Az ország számos településén szórakoztatta a közönséget, melyek során leginkább spanyolos könnyű zenei repertoárral lépett fel.

 

Mamik Hagyományőrző Dalkör
Népek zenéje – népek tánca
február 10. szombat 13.15

A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjaiból 1996-ban alakult a csoport.  Céljuk a környékbeli népi hagyományok őrzése, repertoárjukban többnyire zalai népdalcsokrok szerepelnek. Vidám előadásmódjukkal igazi életörömet sugároznak a közönség felé. Taglétszámuk 14 fő, vezetőjük Gál Ferencné. Kezdetben saját szórakoztatásukra énekeltek, az idők folyamán egyre ismertebbé váltak, ezáltal mindig több felkérést kaptak a város és környéke kulturális programjain való szereplésre. A Művelődési Ház rendezvényein rendszeresen fellépnek. Minden évben dalos találkozót szerveznek intézményünkkel közösen, melyre a helyi és a környékbeli nyugdíjas klubok művészeti csoportjait hívják meg. Nagyon aktív és lelkes közösséget képeznek, a tagok szeretik és tisztelik egymást, szívesen jönnek össze.2017-ben Hajdúszoboszlón a Ki Mit Tud-on ezüstminősítést nyertek.

 

Pántlika Néptánccsoport
Népek zenéje – népek tánca
február 10. szombat 13.15

A tánccsoport a Papp László által 1972-ben alapított Kanizsa Táncegyüttes első tagjaiból, 2002-ben Pántlika Tánccsoport néven alakult. 2005-től az együttes a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház saját csoportjaként működik. A táncosokat a magyar néptánc szeretete, a hagyományőrzés iránti elköteleződés tartja össze. A csoport 13 évig Papp Csilla vezetésével működött, 2015-től Vizeli Dezső a művészeti vezető. Időközben a csapat fiatalokkal is bővült, akik az utánpótlást biztosítják. Az alapító tagok közül hárman jelenleg is aktívan táncolnak. Különböző városnapi- falunapi rendezvényeken, fesztiválokon vesznek részt, rendszeres fellépők a miklósfai répafesztiválon, Magyarszentmiklóson, Sandon, Surdon, Újudvaron, Hosszúvölgyön, Kendlimajorban, az évente megrendezésre kerülő Zalaapáti Folklór Fesztiválon. 2017-ben nagy sikert arattak az Országos Vasutasnapon, Celldömölkön.Minden évben aktív résztvevői az Országos Farsangi Fánkfesztiválnak. Repertoárjuk folyamatosan bővül, jelenleg főként magyarországi és erdélyi autentikus táncokból áll.

 

Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara
február 10. szombat 12.45

Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult – elsőként Pécs városában SZIBIROBI mazsorett együttesként.
Első vezetője Kovács Hanna, majd a későbbiekben Tandiné Mosgai Andrea vette át az együttest- az ő javaslatára 2004 szeptemberétől Hajdu Orsolya lett a mazsorett csoport vezetője.
2012 februárjában az együttes túlnőtte magát az iskola adta lehetőségeken-ekkor vették fel a jelenlegi nevüket tiszteletből városuk felé, egyben megköszönve a rengeteg támogatást, melyet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata illetve Pécs Város lakossága nyújt számukra.
Az együttes jelenleg 65 fővel működik – egy 30 fős felnőtt és egy 35 fős utánpótlás együttessel.
Pécs Város Mazsorett Együttese szakmai zsűri által elnyerte a legtechnikásabb, legelegánsabb, legjobb szóló és legjobb színpadi produkció címet, maga mögött tudhat 41 db I. helyezést, 9db II. ,6db III., valamint 16 arany , 5 ezüst és 1 db bronz minősítést
A 2017 –es évben elhozták a Siófoki Vándorkupát,továbbá elnyerték a legjobb korcsoport díjat és a pontos tér díjat is.

 

Pécsi Vasutas Fúvószenekar
február 10. szombat 12.45

„A Pécsi Vasutas Fúvószenekar 1945-ben alakult meg, jelenlegi művészeti vezetője Bókai Zoltán a Pécsi Nemzeti Színház karmestere.
A Zenekar eddigi eredményeinek köszönhetően hazánk amatőr fúvószenei életének, aktív résztvevője.
Az együttes tagja a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetségének (WASBE),valamint a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek.
A zenekar, fenntartója a pécsi VOKE(Vasutasok Országos Kulturális és Szabadidő Egyesület) Vasutas Művelődési Ház. Igazgató Szentgyörgyváry Péter
Az utóbbi évtized jelentősebb eseményei:
– 2008 Európa Kulturális Fővárosa Zenei Nagykövete cím
– 2010 a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Nívódíja
– 2012 Baranya Megyei Príma Díj
– 2012 Országos minősítő versenyen a Prémium kategóriában I.díj
-2015 Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség NÍVÓ Díja
-2016 WASBE által rendezett nemzetközi verseny I.díj
-2017-ben horvátországi Fúvószenekari találkozón vettek részt

 

Vasutas Zene és Képzőművészeti Iskola
Pesti Broadway Stúdió
február 10. szombat 16.30

A Budapesti Operettszínház mindig is foglalkozott művészutánpótlás-neveléssel. A kéttagozatú – musical és operett – színház jelenleg mindként műfajban működtet iskolát. Egyik közülük a nagy hagyományokkal rendelkező stúdió, a Pesti Broadway Stúdió musicalszínészeket képez, a másik az Operett Akadémia, melynek célja az operett utánpótlásának kinevelése. Természetesen – mivel a kor műfaja a musical – legtöbben, akár több százan is a Pesti Broadway Stúdióba jelentkeznek. Ezt az iskolát a Budapesti Operettszínház a Vasutas Zeneiskolával közösen működteti.
A Vasutas Zene-és Képzőművészeti Iskola 1948-ban alakult meg azért, hogy a vasutas dolgozók és családtagjaik zenei és képzőművészeti ismereteinek bővítését elősegítse. Az 1960-as évektől kezdve fokozatosan alakult át a szórakoztató zenei és énekes képzés irányába, és már nem csak a vasutasokat és hozzátartozóikat, hanem minden érdeklődőt szívesen fogadtak. Mára különböző hangszeres (zongora, szintetizátor, gitár, basszus gitár, dob, szaxofon, klarinét, trombita), és ének (opera, népdal, műdal, táncdal) tanszakokon túl a legismertebb a musical-oktatás lett.
Az iskola Musical Stúdióját 1990-ben hozták létre, amelyet 2001 szeptemberétől az iskola a Budapesti Operettszínházzal közösen működtet Pesti Broadway Stúdió néven.
A Pesti Broadway Stúdió igazán büszke arra, hogy volt növendékei közül ma már többen sztárok, sokan közülük a Budapesti Operettszínházban játszanak, mint például többen a Musical Ensemble tagjai közül, vagy szólistaként Nádasi Veronika, Bereczky Zoltán, Szerényi László, Szabó Dávid, Bálint Ádám, Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett.

 

Freddi Roberto
február 10.péntek 16.00

Freddi Robert Firenzében született, jelenleg Predappioban lakik For-Cesena tartományban.
Mindig is érdeklődött a zene iránt, majd később hangszeréül a gitárt választotta, olyan a’60-’70  és évek  ismert olasz énekeseinek dalait énekli,  mint Gianni  Morandi, Adriano  Celentano, Al Bano, Toto Cutugno  és  Domenico  Modugno, együttesek  Ricchi  e Poveri.
Magyarországi kapcsolata felesége révén alakult ki, aki eszteregnyei származású. Jó kapcsolata Bogatin Sándor úrral és feleségével az Eszteregnyei Őszirózsa dalkörnek vezetőjével, ez is hozzájárult magyarországi fellépéseinek egyre nagyobb számához.

 

Szekeres Adrien
február 10. szombat 20.00

Szekeres Adrien immár 20 éve áll töretlenül a magyar könnyűzene élvonalában. Számtalan arany és platina lemez tulajdonosa, többször volt az Év énekesnője, Emerton, Artisjus és Arany Európa Művész díjas. Szinte nincs olyan koncertterem az országban, ahol ne kápráztatta volna el a közönséget Győrtől Debrecenig, Kecskeméten át, vagy Budapesten a Művészetek Palotájától a Budapest Sportarénáig. Teltházas koncertek fémjelzik nevét. Pop dalain kívül, szívesen kalandozik a jazz és opera világában is. 2015-ben Andrea Bocelli duettpartnerének választotta budapesti koncertjén. Állandóan keresi a kihívásokat és rajongóit rendhagyó koncertekkel lepi meg Magyarország egyik legmeghatározóbb és egyben legemberibb női előadóművésze.

 

Tüttő János Nótaklub
február 10. szombat 14.00

„Muzsikánál nincs jobb barát!”vallja a Tüttő János Nótaklub, melynek története 2000 februárjában egy nótás kedvű asztaltársaságnál kezdődött. Azóta több mint hatszáz nótát, dalt, daljátékot és operett-részletet tanultak meg harmonika kísérettel.
A dolgos hétköznapok eredményeként 2004-ben már színpadra is álltak több városi és városkörnyéki rendezvényen. A következő év elején megrendezték – az azóta szinte hagyománnyá vált – első „önálló” estjüket, melyen a zenei kíséret a Liszt Ferenc díjas Szalai Antal és cigányzenekara szolgáltatta.
Gyorsan híre ment a nótás csapatnak és 30-40-50 fellépésük van már évente.

 

Vasutas Kert-és Természetbarát Klub

Vasutasokból 2010 második felében alakult meg a Kertbarát Klub, vezetőjük Kovács Gyula. A hobbykertészkedéssel foglalkozó klubtagok igényei alapján különböző kertészeti előadásokat szerveznek, melyek során problémáikra keresnek válaszokat, tapasztalataikat osztják meg egymással. A tagság évente összejön valamelyik tag birtokán, ahol a házigazda vendégül látja a résztvevőket. Kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatátadással, kertészkedéssel kapcsolatos tanácsok megosztásával, gondjaik, problémáik megbeszélésével múlatják az időt. Rendszeresen részt vesznek a ház rendezvényein gyógyteáikkal és házi lekvárjaikkal.

 

Kodály Zoltán Művelődési Ház Fafaragó Szakköre

A szakkör 1991-ben a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban alakult. Vidám összeszokott, lelkes közösség, foglalkozásaikat áthatja az együttalkotás öröme. Népművészeti motívumoktól kezdve a kisplasztikákon keresztül ismerkednek a fafaragás művészetével, fejlesztik képességeiket.  Heti rendszerességgel péntek délutánonként jönnek össze a művelődési házban, hogy Csávás Csaba fafaragóművész irányításával elsajátítsák a fafaragás tudományát. Alkotásaikat kiállítások keretében mutatják be a nagyközönségnek 2010-ben részt vettek a Zala Megyei Közművelődési Intézmény által rendezett V. Zalai- Regionális- és Határon túli Betlehemi Jászol Pályázaton ahonnan díjakat hoztak el. 2011-ben a szakkör egyik tagja Domaföldi Tibor szintén díjat hozott el a Jászol Pályázatról. 2012-ben részt vettek a Tokaji Hagyományos Nemzetközi Alkotótáborban.