Belül puha, könnyű, mint a levegő, kívül ropogós, porcukorral meghintett finomság.

Nincs farsang fánk nélkül, sokan azonban félnek nekiállni, túl bonyolultnak gondolják a szalagos fánk elkészítését. Pedig csak pár apró trükk, és a fánk szélén körbefutó szalag díszelegni fog az aranybarna tésztánk közepén. A legfontosabb alapszabály: minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, és huzatmentes helyen dolgozzunk!
Hozzávalók kb 14-16 db fánkhoz:

  • 300 ml tej
  • 30 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 ml sötét rum
  • 5 db tojás sárgája

Elkészítés: Langyos dolgozzuk el az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot és egy kanálnyi lisztet, várjuk meg, amíg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a kockákra vágott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, rumot, és a tojások sárgáját. Kidagasztjuk a tésztát, majd körbebugyolálva fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk és egy pohár segítségével kiszaggatjuk. A fánkok közepébe hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk. Letakarjuk, és további 20 percig hagyjuk kelni. Ha letelt az idő, közepesen meleg olajban kisütjük őket: először az a részük legyen lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett. Amíg ez az oldala sül, 1-2 percig, addig fedő is kerüljön az edényre. Utána megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább a másik oldalát szintén 1-2 percig.

A rumnak köszönhetően a tészta az olajt „kicsapja” sütés közben, így nem süllyed el, szalagos lesz, könnyű, és persze illatos. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk!