A Pentagon megerősítette, hogy Szíriában légicsapásban végeztek az Iszlám Állam “főmuftijával”

2017 jún 21

USA-terrorizmus

Washington, 2017. június 21., szerda (MTI)

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedden megerősítette, hogy egy Szíriában végrehajtott légicsapásban végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet “főmuftijával”.

Jeff Davis újságíróknak elmondta, hogy Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa, aki “főmuftinak” nevezte magát, a légicsapásban halt meg.
A támadást még május 31-én, a kelet-szíriai Majádín városban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.
Al-Binalit a Pentagonban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, s hírszerzési források szerint ő irányította az Iszlám Állam külföldi harcosainak toborzását. “Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is” – mondta el Jeff Davis. A szóvivő hozzátette: al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását.
Sajtójelentések korábban beszámoltak arról is, hogy al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért “jogos” az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.
A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek, azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Állam terrorszervezetre.
A Pentagon szóvivője azt is elmondta, hogy a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült.

kjj \ kgd \ bzt

MTI 2017. június 21., szerda 5:22

FRISS