A retró ízeket nyomokban sem tartalmazzák a boltok polcain található ételek és italok. Ez a bodzaszörp esetében sincs másképp! Ha valaki kóstolta már az isteni finom, házilag elkészített bodzaszörpöt, akkor tudja, hogy miről beszélek. De azok, akik még nem kóstolták, most elkészíthetik maguk, ugyanis hoztam egy hagyományos receptet hozzá. Egyenesen a nagyi konyhájából!

Egy szuper program a karantén alatt is: bodzavirág szedés

Az finom házi bodzaszörp receptjét még a nagymamámtól tanultam, aki minden tavasszal családi programként szervezte meg az elkészítését. Legalábbis, ami az alapanyag beszerzését illette. Arra figyelj a bodzavirág szedésekor, hogy olyan virágokat gyűjts, melyek már ki vannak nyílva és nem potyognak le.

Természetesen meg is vásárolhatjuk, amennyiben nincs a közelünkben bodzafa.

Miért jobb a házi bodzaszörp a boltinál?

Minden évben alig várom, hogy nagymamám kertjéből szedhessem a bodzát és elkészítse belőle az isteni finom és édes bodzaszörpöt. A boltihoz képest sokkal zamatosabb és egyáltalán nem tartalmaz tartósítószert, tehát egészségesebb is!

Mire lesz szükséged a házi bodzaszörp elkészítéséhez?

A bodzavirágon kívül nincs szükséged extra hozzávalókra, csak olyanokra, melyek minden háztartásban megtalálhatók!

Hozzávalók:
– 35-40 darab bodzavirág

– 4 liter langyos/ szobahőmérsékletű víz

– 3 darab citrom

– 15 gramm citromsav

– 800 gramm cukor (barnacukorból 1 kg is mehet)

– 5 tasak vaníliás cukor (körülbelül 40-60 gramm)

A házi bodzaszörp elkészítésének lépései

Előveszünk egy nagyobb fazekat/tálat, amelyben ez a nagyobb mennyiség kényelmesen elfér. A bodzavirágokat alaposan átnézzük, majd megtisztítjuk és az előkészített tálba helyezzük annyi vízzel, hogy ellepje (körülbelül 2,5-3 liter).

A citromokat szintén megmossuk, majd meghámozzuk, ugyanis a citromhéja tele van vegyszerrel. Vágjuk lehetőleg apró kockákra a citromokat és helyezzük a vízbe, a bodzavirág mellé. Letakarva hagyjuk körülbelül 1-2 napig szobahőmérsékletű helyen.

Ha alaposan kiáztattuk a bodzavirágokat, akkor neki is láthatunk a szörp készítésének. A bodzavirág és a citrom által ízesített vizet kislyukú szűrőn leszűrjük.

A cukrokat a maradék 1-1,5 liter vízzel karamellizáljuk szirup állagúra. Ezt úgy érhetjük el, hogy felforrósítjuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett addig készítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ha elkészült a karamellizált cukor, kihűtjük, majd a leszűrt alaphoz öntjük.

Végül hozzáadjuk a citromsavat és alaposan elkeverjük az alappal. Lezárható üvegekbe kimérjük a finom szörpöt és 2-3 napig hagyjuk, hogy teljesen összeérjenek az ízek.

2-3 nap után ízlés szerint fogyaszthatjuk! Biztos vagyok benne, hogy miután megkóstoltad, többet nem fogsz a boltban bodzaszörp után nyúlni!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/bodzaszorp-keszitese-hazilag.html