A lelki méreg- megbocsátás és szívdolgok

2020 jún 12

Életünk során számos olyan élethelyzettel találkozunk, amelyből megsebezve, megbántva és sértve kerülünk ki. Legyen szó párkapcsolatról, családi vagy baráti konfliktusokról, megcsalás, árulás, érdekellentét vagy nézetkülönbség. Mire elérjük azt a bizonyos fél évszázados létet, szívünk és lelkünk tele van jelképes tüskékkel, amelyek az idő előre haladtával betokosodnak, makacsul bennünk maradnak.

Vajon tehetünk ellene bármit? Ha kimondom, „Megbocsájtok!” , eltűnnek a rossz érzések és azok a bizonyos tüskék, vagy ezzel magamat is becsapva, elrejtem érzéseimet? Miért olyan nehéz elengedni sérelmeinket?

Vannak felvetések, melyek szerint a megbocsátás nem érzelmi, hanem akarati kérdés.
Először is nem árt tisztázni, a konfliktushoz mindig két fél kell, még akkor is, ha egyik kevésbé tett a kialakult helyzetért. Éppen ezért sosem szabad azt mondani, „Majd ha bocsánatot kér, megbocsájtok.” Ezzel kiszolgáltatottá válik vagy saját érzelmeinek, vagy a körülményeknek vagy a másik félnek. Egy olyan kapcsolat esetén, ahol mindkét fél makacsul védi a maga igazát és nem hajlandó lépni a másik felé, évekig, vagy akár örök életre megoldatlanul marad egy ilyen sérelem.

Családi vagy párkapcsolati konfliktushelyzet, ahol esetleg gyermek is képbe kerül, különösen nagy bajt tud okozni, hiszen két ember állandó ellenéthelyzete mérgező lehet a család többi tagjára nézve is. Akaratlanul választás elé állítja a közvetlen hozzátartozókat. Ugyanezen probléma állhat fent kollégák, munkatársak, iskolatársak esetében, ahol az idő nagy részét együtt kell tölteni, így szinte lehetetlen kimaradni az adott szituációból.

Ha a körülményeket nem lehet megváltoztatni, változtass a hozzáállásodon. Különböző módszerek léteznek a belső feszültség és a kimondatlan dolgok miatt érzett düh enyhítésére. Írd ki rossz érzéseidet magadból, gondolj szép emlékekre az illetővel kapcsolatban, öntsd ki szívedet neki. De a legfontosabb, amit tehetsz, döntsd el, megbocsátasz és ahányszor a düh vagy a negatív érzések előtolulnak, emlékeztesd önmagadat arra, te magad vagy a változás.

 

Sz.N.ZS.

FRISS