A horgászat feltöltődés a testnek, és léleknek

2020 júl 21

Biztos sokan rácsodálkoznak arra, hogy a horgászatot és az egészséget most egy kalap alatt említjük, pedig kevés olyan sportot ismerünk, ami a testi, lelki és egyben szellemi pihenést, feltöltődést ilyen mértékben szolgálja.

Amikor egy hosszúhétvégét vízparton töltünk, nem is gondolnánk, hogy mennyit teszünk az egészségünkért! Az, hogy a hobbinknak hódolhatunk, már eleve megnyugtatja és kisimítja idegeinket. A természet közelsége, az idilli ingerszegény környezet, és a minket körülölelő nyugalom tovább csökkenti a stresszhormonok termelődését, ezáltal rövid időn belül jobb lesz a közérzetünk, ami valljuk be, ránk fér a mindennapi rohanás és idegeskedés mellett. A friss levegő feltölti oxigénnel a tüdőnket, a nap sugarai pedig D vitaminnal a szervezetünket. Jobb esetben a sikerélmény sem marad el (nagy halak kifogásával), ami köztudottan kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket. És hogy mitől lesz ez sport? Már az előkészületek igénybe veszik a testet: a felszerelés cipelése, a séta a megfelelő horgászhelyig, a kipakolás és az összeszerelés. A nagy hal kifárasztása, majd a kifogása merítőhálóval igen csak sok erőt vesz igénybe. Amíg a következő kapást várjuk, addig testünk megpihen, majd a kapásjelző ismételt hangjára újra aktivizálódik. Ez az aktív-passzív ritmikus mozgás kedvezően hat a tüdőnk és szívünk működésére, és edzi a testünket.
A horgászat összehozza a családot, vagy baráti társaságot, hozzájárul az elektronikai kütyüktől mentes szabadidő eltöltéshez.  Nem is kell messzire menni, a nagykanizsai Csónakázó-tó kiváló lehetőséget biztosít a horgászok szerelmeseinek, akár egy napra, akár több éjszakára érkezik valaki. A nagykanizsai pecások egy nagycsaládként működnek, minden ideérkezőt örömmel fogadnak, szívesen avatják be őket a tó rejtelmeibe és halállományába, nem utolsó sorban pedig mindig van a tarsolyukba néhány vicces, pecás sztori.

 

FRISS

Tisztelt Olvasó! Tavalyi nehéz körülményekhez sikeres évet zárt Zeusz! Rengeteg hazai verseny maradt el és amire egész évben készültek az Amatőr...