A dehidratáltság tünetei

A dehidratáltság, vagyis a kiszáradás olyankor jelentkezik, ha testünk több folyadékot veszít, mint amennyit beviszünk. Fontos, hogy tisztában legyünk a tüneteivel – tévhit, hogy a szomjúság az egyetlen.

Görcsölnek az izmaink
Ha folyadékot veszítünk, akkor az agyunk és az izmaink közötti idegi kapcsolatok sem működnek megfelelően, és erre az izmok görcsöléssel reagálnak. Emellett ha keményen edzünk és folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, amitől nem csak izomgörcseink lehetnek, hanem az izomláz kialakulására is jóval nagyobb az esély.

Édességre éhezünk
Szerveink, például a májunk vizet használnak, hogy megfelelően tudjanak működni. A máj egyik fontos feladata, hogy glikogént, vagyis cukrot tároló molekulákat bocsásson ki. Ha ez nem történik meg, éhesek leszünk, és ilyenkor leginkább az édes ízeket, cukros üdítőket kívánjuk, ami dehidratáltság tünete lehet.

A dehidratáltság izomgörcsöt is okozhat

Kábultak vagyunk
A folyadékháztartás egyensúlya azért is fontos, mert szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ha szervezetünkben nincs elég folyadék, akkor a vérnyomás leesik, ami kábultsághoz, bágyadtsághoz, zavarodottsághoz vezethet. Az egyensúlyunkra is hathat a folyadékvesztés, szédülhetünk, hányingerünk is lehet.

Keveset vizelünk
Ha kevés folyadékot viszünk be, kevés is fog kijönni. Ha a szervezetben nincs elég folyadék, akkor egyre kevesebbet vizelünk. Normál esetében 3-4 óránként kell vizeletet ürítenünk. A vizeletünk színe is megváltozik folyadékhiány esetén: sokkal sötétebb lesz. Ha rendszeresen dehidratáltak vagyunk, akkor ez jelentősen megnöveli a vesekövek kialakulásának esélyét.

Székrekedésünk van
A megfelelő hidratáltság az emésztőrendszer működéséhez is fontos, mivel a folyadék tartja hidratáltan a beleket. Ez azért fontos, hogy a megemésztett táplálék simán átcsúszhasson rajtuk a végbélig. A túl kevés folyadékfogyasztás nagyon gyakran okoz székrekedést – akár krónikusat is.

Forrás: www.hazipatika.com