A csuklás így múlik el gyorsan

2017 máj 3

A csuklás az esetek döntő többségében ártalmatlan, és magától elmúlik – ha azonban két napnál tovább tart, érdemes lehet orvoshoz fordulni.Csuklani mindenki szokott, és teljesen természetes – de lehetnek olyan esetek, amikor a csuklás valami komolyabb probléma tünete. Általában valamilyen átmeneti, idegi eredetű zavar, esetleg valamilyen étel fogyasztása válthatja ki, és valójában nem más, mint a rekeszizom ritmikus, önkéntelen összehúzódása. Ez a mellkas és a hasizom között elhelyezkedő izom általában lassan mozog, miközben légzünk, de ha valami irritálja, akkor összerándulhat. Ennek a hirtelen rándulásnak a hatására pedig bezárul a hangrés, hiszen hirtelen levegőt nyelünk – ez okozza a csuklás fura, mókás hangját.

Miért csuklunk?
A rekeszizom irritációját sok minden okozhatja, például, ha egy étkezés során többet eszünk a szokásosnál. De kiválthatja hirtelen hőmérséklet-változás vagy éppen a szénsavas italokban található légbuborékok, sőt az alkohol, a cigaretta, vagy a rágózás közben lenyelt extra levegő is. Van, akire az idegesség és a stressz is úgy hat, hogy csuklani kezd, és van, akinél akkor jön elő, ha begyullad a torka vagy a füle.


A csuklás megszüntetésében segíthet, ha iszunk pár kortyot

A csuklás általában pár percig, ritkábban egy-két óráig tart – ha 48 óránál hosszabb ideig, akkor érdemes vele orvoshoz fordulni, és nem csak azért, mert szinte lehetetlenné válik tőle az evés vagy az alvás. Betegség tünete is lehet, és akár még idegi károsodást is okozhat. Ritka esetekben a csuklást kiválthatja a gyomorban vagy a nyaki részen elhelyezkedő tumor is.

Ha valaki sokat iszik vagy dohányzik, érdemes kicsit csökkentenie a mennyiséget, ami gyógymód lehet a csuklásra, illetve segíthet a korábban esetleg rejtve maradt refluxbetegség kezelése is. A csuklás megszüntetésében segíthet továbbá, ha iszunk pár kortyot, vagy visszatartjuk a lélegzetünk, míg valakinél a savanyú íz, például citromkarika szopogatása is hatásos lehet.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS