Az út vége!

2020 febr 28

Sok ezer év, sok száz, sőt ezer generáció, és több tíz milliárd ember élt eddig a Földön.

Egyszer mindenki ráébred az életében, a legtöbbünk számára az életút, inkább fájdalommal, lemondásokkal, reménytelenséggel volt kikövezve, amit néha a sors kegyesen megfűszerezett egy-egy röpke múló boldogságnyi órával. Ennyi örömet adott cserébe az élet a sok szenvedésért a legtöbb embernek.

A temetőben sétálva akadt meg a szemem azon a parcellán, amely eddig is ott volt a kerítés mellett, de eddig elkerülte a figyelmemet. A legtávolabb a temető bejáratától, és a ravatalozótól is. Az utolsó kis keskeny aszfaltozott út vezetett el mellette egészen a temető kerítéséig, illetve ahhoz az élő sövényhez, amely eltakarta a kerítést. Erre nem jár már senki, felesleges karbantartani. Ez a szociális parcella. Többször sétáltam el mellette az elmúlt évtizedekben, de akkor nem tűnt fel. Most is csak azért, mert olyan erős kontraszt vágott a szemembe ennek, és a mellette levő parcellának láttán, ami megdöbbentett.

Pedig az a másik parcella sem a gazdagok temetkezési helye volt, hisz tudjuk, a temetőkben is vannak VIP helyek, a gazdag és boldog életet élő emberek számára, ahol tiszta gránit és márvány sírok sorjáznak egymás mellett, míg a temetők szélei felé találhatók az olcsóbb sírhelyek, amelyeket csak a szegényebbek tudnak megváltani. A kerítés mellett a senki földjén is látható volt néhány sír, rajtuk már-már elkorhadt fakereszt, némelyiken valaha volt koszorúra emlékeztető drótkarika, de a legtöbb síron semmi sincs már, sőt a valamikor még a sír fölé készített kis földdomb és eltűnt. Pedig ott is szép sorban temették el az embereket. Ahol a magasra nőtt fű miatt azt feltételezné az ember, hogy üres sírhely van a talpa alatt, de én tudtam, éreztem, ott is valaha élt embertársaim csontjai porladnak.

Azért lettek ide eltemetve, mert vagy nem volt senkijük, vagy őket felejtették el a hozzátartozóik. Vagyonuk, pénzük nem lévén az önkormányzat temettette el őket, úgynevezett szociális koporsóba. Fenyőfa léc keretre rászegezve furnér lapok. Ilyen a szociális koporsó. Egy sírásó gyorsan megássa a sírt, nem baj, ha nem volt pont olyan mélyre ásva, amilyennek lennie kellett, ugyan ki ellenőrizne itt a szociális parcellában? Kis kocsin tolják ki a mindenkiktől elfeledett halott embertársainkat azokon a napokon, amikor nem voltak „fizetős” temetések. Mert ott azért csurrant cseppent borravaló a sírásóknak. Elhunyt embertársaink rokonai ilyenkor némi pénzzel honorálják a sírásók kegyetlen munkáját. Mert kegyetlen munka, még akkor is, ha ők lassan belefásultak a megszokásba. A nincstelenül elhunyt embertárs után senki sem dug a zsebükbe egy százast sem. Ezért amikor elfogynak a díszes, ünnepélyes temetések, és mielőtt a temetők bezárnak, gyorsan kigurítják a szociális temetésben részesülő embertársuk holttestét a kis sírhoz. Másra nincs is szükség, hisz nincs koszorú, nincs egy gyászoló sem a nyitott sír mellett. Ilyen temetésekre a papok sem mennek el, és az utolsó útjukra, csak a négy sírásó az útitársuk. Nincs gyászbeszéd, nincs ima, nincs gépzene a temető hangszóróin keresztül, legfeljebb egy főhajtás a sírásóktól, majd gyorsan leengedik a sírba az elhunytat, és felhúzzák a kötelet és már zuhognak is a rögök a furnérlemez koporsón. De ki hallja ezt a zuhogást, a temető legtávolabbi kerítése mellett? Itt már ez sem számít. Legfeljebb a közeli fákon csiripelő madarakat zavarhatja pár másodpercig, de amint a koporsót már a föld takarja, szinte hangja sincs a lapátolásnak. Gyorsan megtelik a sír, egy kis kupac földet halmoznak föl rá, amibe gyorsan beleszúrják a fejfát. Itt már elmaradhat a főhajtás, a sírásók összekapják a szerszámaikat és irány az öltöző, a mai napra már nincs több temetés.

Ezekhez a sírokhoz valószínűleg többé senki nem jön látogatóba. Ahogy a vékony koporsó összerogy, néhány hónap után a föld súlya alatt, és ahogy a halott test lassan elporlad, a sírt már az kis dombocska sem mutatja pár év elteltével. A fakereszt is elkorhad, és néhány évtized múlva legfeljebb csak a temető adatbázisában lehet fellelni, hogy a tízedik sor második sírhelyében nyugszik x-y, aki meghalt ekkor és ekkor. De, hogy ki volt, hogyan élt, már másnaptól senki nem tudja. Ennyi egy emberi élet.

FRISS

HangFeszt Fóton

HangFeszt Fóton

Minden, ami zene, minden, ami érték Nagyszabású, ingyenes kulturális fesztivál várja a családokat 2024. május 11-én, szombaton Fóton, a Szeplőtelen...