Egymilliónál kevesebb járműnek van év végi évfordulós kgfb-szerződése

2017 okt 27

Gazdaság-biztosítás 

    Budapest, 2017. október 27., péntek (MTI)

Egymilliónál kevesebb járműnek van év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződése, így a segédmotoros-kerékpárok nélkül számított 4,7 millió gépjármű mintegy 32 százalékának, a személygépkocsik közül kevesebb mint 967 ezer járműnek a szerződését kell megújítani ősszel.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint 2013-ban még a járművek több mint 67 százaléka volt érintett az őszi kampányban, a magánszemélyek tulajdonában álló személygépjárművek szerződéseinek 70 százaléka esett az év végére 2013-ban.
A magyarországi kgfb-piac díjhirdetési rendszere 2010. január 1-jétől vált teljesen szabaddá, azóta a biztosítók év közben is bármikor módosíthatják tarifáikat, de az új díjakat azok életbe lépése előtt legalább 60 nappal közzé kell tenniük. A már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad.
Az év végi évfordulós szerződések jövő évre vonatkozó díjait legkésőbb november 2-án teszik közzé a társaságok, és azoknak az autósoknak, akik a biztosítóváltás mellett döntenek, legkésőbb december 1-jéig kell eljuttatniuk a felmondásukat a biztosítójukhoz.
A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a díjakat a biztosító társaságok saját honlapjukon, valamint a Mabisz honlapján, illetve a szektor felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján teszik közzé. A társaságok nem kötelesek díjat hirdetni, ha nem teszik, úgy automatikusan a korábbi díjtételek maradnak érvényben. A társaságoknak legalább 50 nappal a szerződéses évforduló előtt értesítést kell küldeniük az autó tulajdonosának, illetve üzembentartójának, emlékeztetve arra, hogy közeledik az évforduló.
A biztosítók a kgfb-díjak hiteles összehasonlítására hozták létre a Mabisz díjnavigátorát, amely minden, a piacon díjat hirdető biztosító összes kedvezményének feltüntetésével, üzleti érdektől mentesen hasonlítja össze a kgfb-díjakat – közölte a Mabisz.

bfn \ gry

MTI 2017. október 27., péntek 10:22

FRISS