Hozzászoktunk már, hogy minket magyarokat a világon egy kicsit különcnek tartanak. Furcsa a nyelvünk, érdekesek a szokásaink és akkor még nem is szóltunk a gasztronómiánkról.
Egy amerikai újság, a Buzzfeed összegyűjtötte és be is mutatta olvasóinak, hogy milyen különlegességekkel találkozhat az ember, milyen nem mindennapi dolgokat ehet, ha idelátogat Magyarországra. Bár számunkra a felsorolt ételek mindennapinak tűnnek, a külföldiek számára meglehetősen szokatlanok, és biztos, hogy máshol nem találkoztak még hasonlóval. A cikkben az a legviccesebb, ahogy a szerző próbálja elmagyarázni, hogy az egyes ételek pontosan hogyan is néznek ki, ilyenek és hogyan képzeljék el egyáltalán az ízüket. Tanulságos, és mókás anyag következik!
1.Lángos
Mi ez: Tányérméretű sült tészta, amelyet általában tejföllel és sajttal fojtanak le. Egyéb lehetséges öntetek lehet a fokhagymás szósz vagy ketchup.
Miért fantasztikus: Kihagytam azt a részt, ahol “sült tésztát” írtam?
2.Gulyás leves
Mi ez: A legjobban gulyás néven ismert, ez a népszerű leves magyar eredetű. Marhahúst, burgonyát és zöldséget, rengeteg paprikát és fűszereket tartalmaz.
Miért fantasztikus: Eredetileg pásztorok fogyasztották, a gulyás kényelmi étkezés: kiadós, otthonos és meleg.
3.Palacsinta
Mi ez: A crépes magyar változata. Népszerű típusai a Hortobágyi, ami darált hússal van töltve, sült hagymával, tejfölös/paprikás szósszal a tetején, és Gundel, őrölt dióval, mazsolával és rummal, sötét csokoládé öntettel. Igen.
Miért fantasztikus: A palacsinta kissé vastagabb, mint a francia társa, így kevésbé hajlamos szakadni, ha gazdagabb tölteteket tartalmaz (lásd fent). Többet enni = több szeretni!
4.Pörkölt
Mi ez: Húsból (gyakran marhából- vagy csirkéből), paradicsommal, paprikával és hagymával készített étel, általában a magyar tésztával, nokedlivel tálalva.
Miért fantasztikus: A Pörköltöt gyakran tűz felett főzik bográcsban, amely egy hagyományos – és nehéz – magyar fém edény. Csak hívj át néhány barátot, vegyél egy nagy kenyeret és némi bort, és készen áll a kerti party.
5.Gesztenyepüré
Mi ez: Gesztenye, cukor és rum pürésítve, általában tejszínhabbal tálalva.
Miért fantasztikus: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye sokkal több, mint csupán pörkölve.
6.Halászlé
Mi ez: Hagyományos magyar leves paprikával fűszerezve, folyami haldarabokkal..
Miért fantasztikus: Noha ez meglehetősen egyszerűnek tűnik, a halászlét hagyományosan tűz felett készítik, bográcsban, egy több órás folyamat során, amely magába foglalja a halleves elkészítését a semmiből. Ráadásul a halakat általában Tiszából és a Dunából szerzik.
Vitathatatlan, hogy vannak érdekes ételeink
7.Kürtőskalács
Mi ez: Erdélyi édes, spirálos kenyér, amelyet rotisserie-stílusban szabadon faszénen sütnek.
Miért fantasztikus: Gyakran fahéjban, cukorban, kakaóban, dióban vagy kókuszdió pehelyben forgatják meg. A kürtőskalács forró, friss, édes finomság. Ez az egyetlen lefelé mutató spirál típus, amelyet soha nem akarsz abbahagyni.
8.Dobos torta
Mi ez: Csokoládé vajkrém rétegű piskóta, kristályosított karamellel tetején, és a szélein dióval borítva.
Miért fantasztikus: Dobos József, a magyarországi cukrász, a dobostorta nevű alkotása magyar eredetű, és óriási népszerűségnek örvend országszerte a cukrászdákban.
9.Töltött káposzta
Mi ez: Nagy káposztalevél, hússal és rizzsel töltve, amelyet főznek, majd tejföllel tálalnak.
Miért fantasztikus: Ez egyenesen egy magyar kényelmi étel. Ráadásul a magyar káposztát gyakran savanyítják, ízlésesen csípősen kínálva ezt a gazdag, ízletes ételt.
10.Meggyleves
Mi ez: Hideg, édes leves meggyből, tejfölből és cukorból.
Miért fantasztikus: Noha lehet desszertként fogyasztani, a meggyleves önmagában kiváló étkezésnek számít – friss, savanyú, krémes és fantasztikus alternatívája a szokásos hús- és keményítős ételeknek.
11.Rétes
Mi ez: Egy rétesszerű süteményes rönk, amelyet maximálisan teletöltenek olyan töltelékkel, mint az alma, a cseresznye vagy a mák, és porcukorral tetején tálalják.
Miért fantasztikus: Itt nincs ráfutás az összetevőkre. Egy vastag szelet finom rétes és egy csésze magyar kávé, tökéletes délutáni desszert.
12.Tokji aszú
Mi ez: Édes, desszertbor Magyarország híres borvidékéről (amely a Világörökség része), Tokajról.
Miért fantasztikus: Noha ez a Tokajban termelt számos borfajta közül csak egy, az Aszú egyedülálló marad, mivel utolsó előtti változata, az Aszú Eszencia, a világ egyik legédesebb és leginkább exkluzív bora.
13.Paprikás csirke
Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb étele, a paprikás csirke csirke tejszínes paprikás szószban, gyakran (meglepetés!) Tejföllel tálalva.
Miért fantasztikus: Forró, fűszeres, húsos jóság, általában gombóccal vagy tésztával tálalva.
14.Töltött paprika
Mi ez: Egész paprika rizzsel, hússal és zöldséggel töltve és mártással főzve.
Miért fantasztikus: Az üregesített paprika valóban meglepően erős tartályokat képez a fincsi töltelékekhez. Plusz, ki nem szereti, ha étkezésének MINDEN részét képes megenni? Nem pazarlunk semmit.
15.Túrós csusza
Mi ez: Lapos, széles metélt keverve magyar túró sajttal (gondolom: ez egy keresztezése a túrónak és ricottának), és gyakran a tetejére darabos zsíros szalonnát tesznek.
Miért fantasztikus: Szereted a tésztát? Szereted a sajtot? Akkor ez a te ételed. Ha húsevő vagy, akkor a szalonna nagyon jó bónusz.
16.Kifli
Mi ez: Félhold alakú kenyér, amelyet gyakran egyszerűen vajval esznek, vagy félbe vágják, és sajtot, húst és / vagy paprikát tesznek a tetejére, szendvicsként formázva.
Miért fantasztikus: Noha a croissant-ra emlékeztet, a kifli valójában hagyományos élesztőtésztából készül, így egy sűrűbb és nehezebb étel.
17.Pogácsa
Mik ezek: Kicsi, harapásméretű kekszek, közepén sűrűek tésztával, gyakran sajttal a tetejükön.
Miért fantasztikusak: A pogácsa általában a vacsorák és a megbeszélések során felszolgált első fogás, finom és egyszerű nassolnivalói, amelyekből lehetetlen csak egyet enni.
18.Körözött
Mi ez: Túró sajtból, fűszerekből (gyakran paprika) és zöldségekből készült mártogatós.
Miért fantasztikus: Olyan, mint Magyarország hummusa.
19.Bejgli
Mi ez: Spirál alakú fatörzs, amely édes dió vagy mák tölteléket tartalmaz.
Miért fantasztikus: Hagyományosan karácsonykor szolgálják fel, a bejgli tökéletes élvezetet ad a hangulat fokozásához, és a barátokkal és a családdal való megosztáshoz.
20.Madártej
Mi ez: Noha a madarak valóban tejet tudnak termelni (komolyan), a madártej nem a tollas barátaink terméke, hanem inkább a bolyhos habcsók desszertje, amely vaníliakrémben úszik.
Miért fantasztikus: A habcsók textúrája az édes, krémes pudingmal kombinálva, enyhén szólva, bomba.
Azért egy különleges bor is becsúszott az ételek közé
21.Flódni
Mi ez: Magyar-zsidó tészta, hagyományosan négy rétegből készül: dió, alma, mák és lekvár.
Miért fantasztikus: Miért válasszon tölteléket, ha mindezt egy desszertben elkészítheti?!
22.Rántott sajt
Mi ez: Sült sajt.
Miért fantasztikus: SÜLT. SAJT.
23.Túrógombóc
Mi ez: Az édesített túró sajt főzve, pirított kenyér morzsában hengerelve, általában vanília szósszal vagy tejföllel és cukorral tálalva.
Miért fantasztikus: A Túrógombóc hihetetlenül sok töltelékkel bír, ami egyszerűen azt jelenti, hogy desszert vacsorára.
24.Túró rudi
Mi ez: Édesített túró sajttal töltött sötét csokoládé, ami kapható ízesítéssel vagy lekvár töltelékkel is.
Miért fantasztikus: A magyarországi legnépszerűbb túró rudi márkanév, a Pöttyös, ami imádnivaló pöttyös papírba van csomagolva.
25.Rakott krumpli
Mi ez: Sült rakott típusú étel, szeletelt burgonya, tojás, kolbász, tejföl és sajt rétegeiből.
Miért fantasztikus: Olyan, mintha a vacsora legjobb része és a reggeli legjobb része összejött volna, és egy gyönyörű rakott baba lenne.
26.Somlói galuska
Mi ez: Három különféle piskóta (sima, dió és csokoládé), mazsolából és dióból készült desszert, sötét csokoládé rummártással csepegtetve, tejszínhabbal a tetején.
Miért fantasztikus: Sok csokoládé. Nagyon sütemény.
27.Kakaós csiga
Mi ez: A spirál alakú tészta reggelire, csokoládéval kavarogva.
Miért fantasztikus: Olyan, mint egy fahéjas tekercs, de csokoládéval van töltve. És még jobb.
28.Disznótoros
Mik ezek: A magyar kolbász különféle húsfajtákban és ízekben található, a hurka általában főtt, a kolbász általában füstölt.
Miért fantasztikusak: Bár mindkettő nagyon finom, önmagában is fogyasztják vagy egyszerűen egy kiflivel és paprikával. A hurka és a kolbász is azonban számos bonyolultabb magyar ételben benne van, így hihetetlenül sokoldalú húsfélék.
29.Lecsó
Mi ez: Paprika zöldségpörkölt hagymával, paradicsommal és paprikával, többféle változatban, beleértve a kolbászt és a tojást.
Miért fantasztikus: Kedves és viszonylag egészséges a legtöbb magyarországi ételhez képest, a lecsó egyszerűen elkészíthető, ízben gazdag.
30.Szaloncukor
Mi ez: Csokoládé karácsonyi cukorka, ízesített zselével vagy marcipánnal töltve.
Miért fantasztikus: Szaloncukor gyakran lóg a magyar karácsonyfákon. Hadd ismételjem meg: CUKOR. A fán. Az álmok valóra válnak!
31.Nokedli
Mi ez: Kicsi, gombócszerű tészta, általában köretként szolgálják fel a pörkölthöz és húsok mellé.
Miért fantasztikus: vastag, sűrű, finom tészta textúrája a rizs méretarányaiban. Tiszta zseni.
32.Magyar csodafegyver: a paprika
Mi ez: magyaros paprika, porként őrölve vagy paszta formájában.
Miért fantasztikus: minden ételt jobbá tesz. Ez a legjobb fűszer valaha. Hajolj meg előtte!
Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/etelek-melyek-miatt-csodalkoznak-rajunk-.html