300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra

2018 máj 17

Az osztrák fővárosban, 1718-ban alapították meg Európa második legnagyobb porcelángyárát, a Bécsi Porcelánmanufaktúrát. A 300. évforduló alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Osztrák Iparművészeti Múzeumban (MAK), ahol eddig soha nem látott alkotásokat is bemutatnak.

A porcelánt évszázadokon keresztül luxus kerámiaipari termékként tartották számon, amelyet elsősorban Kínából, valamint Japánból hoztak be Európába. 1718. májusában, miután a porcelánplasztika kiforrott technikává vált, Claudius Innocentius Du Paquier megalapította a Bécsi Porcelánmanufaktúrát, amely pár évtizeden belül az első európai porcelánkészítő gyár, a Meisseni Porcelán legnagyobb konkurenciájává nőtte ki magát.

Az Osztrák Iparművészeti Múzeum (MAK) a Bécsi Porcelánmanufaktúra megalapítása óta őrzi a porcelángyár egyedülálló hagyatékát, valamint kutatásokat is végez. A 2018. május 16. és szeptember 23. között látható „300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra“ című jubileumi kiállításon különböző történelmi korszakok egyedi, ázsiai és osztrák formatervezésével ismerkedhetnek meg a múzeum látogatói. A jubileumi tárlat a bécsi porcelángyártás és kerámiamegmunkálás széles spektrumát öleli fel, az étkészletektől a vázákon át az órákig és szobrokig.

A Bécsi Porcelánmanufaktúra műremekei mellett azonban további exkluzív, eddig soha nem látott tárgyakat is megtekinthetnek a porcelángyártás iránt érdeklődők: így például a brünni Dubsky-palota úgynevezett porcelánszobáját (1740), valamint Stift Zwettl étkészletét (Bécs, 1767/68).

 

300 Jahre Wiener Porzellanmanufaktur:

MAK, Stubenring 5, 1010 Wien

2018. május 16 – szeptember 23.

http://mak.at/wiener_porzellanmanufaktur

 

 Képaláírás és copyright:

Dubsky, Porcelánszoba

© Joe Coscia, Jr./MAK

Kiállítás, MAK

© MAK/Georg Mayer

További sajtóinformáció:

www.eurocommpr.hu

https://www.facebook.com/eurocommprbudapest/

https://twitter.com/EurocommPR_BUD

FRISS

MI VOLT 1956, BARÁTOM?

MI VOLT 1956, BARÁTOM?

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20....