Többé ezért sem kell külföldre menni – Magyarországon is van homokos tengerpart!

2020 júl 16

A külföldi nyaralás mindig drága, ráadásul nagyon korán le kell foglalnunk, így sajnos az is megeshet, hogy amikor végre elindulunk a tengerpartra, folyamatosan esik az eső. Van egy jó hírünk! Térképezd fel velünk Magyarország homokos tengerpartját, nyáron mi itt töltjük majd a legtöbb időt!

Nem kell többé messzire utaznunk ahhoz, hogy tengerparti élményben legyen részünk, ismerjétek meg te is Magyarország egyik legszebb táját, a Csongrád városában található Kőrös-torkolatot! Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata (Körös-torok) alatt fekszik.

Megközelíthető közúton Kiskunfélegyháza(Gátér) és Szentes felől a 451-es úton, valamint alsóbbrendű utakon Szeged (Felgyő), Csépa és Tiszaalpár felől. Vasúton megközelíthető Kiskunfélegyháza és Szentes felől a 147-es számú vasútvonalon. A 20. század első felében kisvasút kötötte össze Felgyővel. Tiszai átkelőhely, közúti és vasúti híd köti össze Szentessel, valamint pontonhíd Csépával.

Csongrád városa körül számos természeti látnivaló vonzza a természetjárást kedvelő turistákat. Csongrádot a Körös-torok mentén és a Tisza-hídon átvezető kerékpárút köti össze a szomszédos Szentessel, amely 2006-os megnyitása óta komoly idegenforgalmi attrakcióvá vált. A Tisza várossal átellenes partján lévő nagyréten tanösvények hálózatát
alakították ki. Most pedig nézzük a tengerpartot!

A nem mindennapi strandot régebben alakították ki, mégis csak kevesen ismerik! A várost folyamatosan árvizek fenyegették 1855 és 1864 között, ezért elengedhetetlenné vált a folyó rendezése. Ekkor a jelentős mennyiségű hordalékból a város keleti végétől a Tisza jobb partján hosszú, és egyben széles homokpadot hoztak létre, ami mára teljesen hasonlít a homokos tengerpartra. Ha a vízállás kellően alacsony, akkor tökéletesen úgy érezhetjük magunkat, mint a tengerparton.

Természetes nem akkora a vízmennyiség, nem mindenhol csak vizet látsz, de a homok miatt mégis az érzés szinte ugyanaz! Ha erre jártok, akkor ne hagyjátok ki a Csongrádi Nagyréti Természetvédelmi Terület megtekintését sem, számtalan csodával találkozhattok!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/magyar-tengerpart.html

FRISS