Nincs is tökéletesebb nyári desszert, mint egy sütés nélküli amerikai sajttorta, hiszen nemcsak nem kell a meleg sütő mellett állni, hanem nagyon könnyed is, felfrissülést hozhat egy meleg napon, ráadásul nagyon gyorsan el is készül, valamint kedvedre variálhatod ízlésednek megfelelően. Mutatjuk is a legjobb sütés nélküli amerikai sajttorta receptjét.

Az amerikai sajttorta mégsem olyan amerikai?

Mielőtt belefognánk a sajttorta elkészítésébe, kicsit utánajártunk az eredetének. Bár sokan New York-ból eredeztetik a sajttorta receptjét, valójában az első feljegyzések a sajttorta őséről nemhogy nem New Yorkból, de még csak nem is Amerikából származnak. Engem is meglepetésként ért, de történészek szerint már az ókori görögök is ismerték a sajttortát, sőt az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, úgy gondolták ugyanis, hogy az nagyon jó energiaforrás számukra. Ezt az akkor még igen kezdetleges receptet tovább fejlesztették Európában, de igazán híresé csak az 1800-as évek Amerikájában vált, amikor is egy ottani farmer először készítette el a modernkori recept egyik legfontosabb alapanyagát, a krémsajtot. Philadelphia márkanév alatt lett népszerű az általa kifejlesztett sajt, ami a mai napig a sajttorták alfája és omegája.
Mára igazi kultusza van Amerikában a sajttortának, szinte nincs egy olyan amerikai film, amibe ne ennének ebből a finomságból. A sajttorta igazi forradalma a 20. században jött el, azóta pedig számtalan különböző recept látott napvilágot. Valaki a csokisra esküszik, máshol a mogyoróvajas a kedvenc, megint máshol az epres, vagy az áfonyás a befutó, vagy esetleg valami más gyümölccsel bolondítják meg. Folyamatosan megy a vita akörül is, hogy kell-e sütni, vagy nem kell-e sütni a sajtorrtát, amit mi nem szeretnénk eldönteni, de a nyári nagy melegben azt ajánljuk, hogy inkább ne kapcsold be ezért a sütőt, és inkább készítsd el ezt az isteni sütés nélküli fehér csokis áfonyás sajttortát.

Sütés nélküli fehér csokis, áfonyás sajttorta recept

Nemcsak nagyon finom a végeredmény, hanem az elkészítés is nagyon könnyű, hiszen még a sütőt sem kell beindítani hozzá, tényleg lehetetlen elrontani, cserébe az egész család oda lesz érte. Egy meleg nyári napon tökéletes desszert, egy grill partyra sem lehet jobbat kitalálni!

Hozzávalók a fehércsokis, áfonyás sajttortához

Az sajttorta alapjához

10 dkg keksz
5 dkg olvasztott vaj

A sajtos krémhez

15 dkg fehércsoki
10 dkg natúr krémsajt
1,2 dkg porcukor
2,5 dl zsíros tejszín

Az áfonyaöntethez

12,5 dkg áfonya
3,5 dkg porcukor
2 evőkanál víz

A fehér csokis, áfonyás sajttorta elkészítése

1. Először is egy tálcára sütőpapírt teszünk és ráhelyezzük a tortagyűrűt. A vajat megolvasztjuk, a kekszet ledaráljuk, ezeket összekeverjük, majd ezt szép egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába, és hűtőbe tesszük, addig, amíg a krémet készítjük.

2. Hozzáfogunk a sajtos krém elkészítéséhez. Megolvasszuk vízgőz felett a fehér csokit, majd hagyjuk kicsit kihűlni, ha kihűlt akkor hozzákeverjük a krémsajtot, és a finomszemcsésre szitált porcukrot, majd hozzáadjuk ehhez az egészhez a korábban már kemény habbá vert tejszínt is fokozatosan, finom mozdulatokkal, és elkeverjük ezeket.

3. A kekszes alapra kanalazzuk a krémet, és egyenletesen elsimítjuk, majd visszatesszük az egészet a hűtőbe legalább 2 órára.

4. Már csak az isteni áfonyaöntet hiányzik, amit egyébként el lehet készíteni epres, vagy erdei gyümölcsös verzióban is. Az áfonyás öntethez az áfonyát a cukorral és a vízzel feltesszük főni, egészen addig, amíg a cukor elolvad és az áfonya picit megpuhul, ekkor kimerjük az áfonyát, és a szirupot magában főzzük tovább 3 percig, ezidő alatt besűrűsödik majd, ekkor visszatesszük a gyümölcsöt, és hagyjuk kihűlni a szószt.

5. Ha a sajtkrém megdermedt a hűtőben, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd szintén óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet, és tálalhatjuk is vékony szeletekre vágva!

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/a-legjobb-sutes-nelkuli-amerikai-sajttorta-recept_img-1.html