Magyarország legjobb kilátóhelyei: Összegyűjtöttük a 10 legszebb kilátót Magyarországon

2020 jún 1

Magyarország telis-tele van szebbnél szebb helyekkel, és ezeket a szebbnél szebb helyeket a legjobb kilátókból megcsodálni. Éppen ezért össze is szedtük Magyarország 10 legszebb kilátóját, ahonnan tényleg páratlan panoráma nyílik a látogatók elé!

#1 Magyarorzág legszebb kilátói: Tévétorony-kilátó

Kezdjük is rögtön Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn található Tévétorony-kilátóval a felsorolást. A nem éppen impozáns 176 méter magas épület a Mátra emblematikus építménye. Ide felmegy az ember, és jogosan gondolja azt, hogy “nahát ez a világ teteje”, bár ugyan az állítás nem teljesen igaz, ennyi ferdítés azt hiszem belefér. Egyébként az év minden napján csodálatos kilátás nyílik innen a Mátrára télen, nyáron, esőben, napsütésben, tényleg páratlan!

#2 Magyarorzág legszebb kilátói: Gömbkilátó

Egy igazi különlegesség a szeretett Balatonunk partján, ami csodálatos panorámával ajándékozza meg az arra járókat. a Balatonbogláron található Xantus János Gömbkilátó a Balaton szintje fölött 60 méter magas álló Várdombon található. Az alumíniumból épült kilátó valóban igazi látványosság, melyet 1958-ban még a brüsszeli világkiállításon is bemutattak.

#3 Magyarorzág legszebb kilátói: Vajda Péter kilátó

Ne is menjünk nagyon messze a Balatontól, hiszen annyira szeretjük, ezt a páratlan szépségű, és hangulatú vidéket! Te tudtad, hogy a Bakony legmagasabb pontján, a Kőris-hegyen 709 méter magasan áll egy kilátó? Ráadásul az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, és szép időben látni lehet a Kisalföldet, a Balatont és a Balaton-felvidéket, az Alpokalját és még a Vértest is? Kihagyhatatlan!

#4 Magyarorzág legszebb kilátói: Erzsébet-kilátó

A Budai hegységben található Erzsébet-kilátó minden kétséget kizáróan a fővárosiak egyik kedvenc kiránduló helye. A János hegyen található torony triász időszaki édesvízi mészkőből és homokkőből épült, legfelső terasza 23,5 méter magasan van. Nagyszerű kilátás nyílik innen a nyüzsgő fővárosra télen-nyáron, nappal és éjjel is!

#5 Magyarorzág legszebb kilátói: Csergezán Pál-kilátó

Maradunk a Budai-hegységben, annak is a legmagasabb pontjára kalauzolunk, azaz 559 méter magas Nagy-Kopaszonra, ahol is az egyedi formájával már önmagában is különleges látványt nyújtó Csergezán Pál-kilátó áll. Mindössze 18 méteres magassas az építmény, mégis páratlan panoráma tárul innen az utazókra, akiknek mindössze 100 lépcsőt kell megmászniuk a csúcsig. Tiszta időben a Mátrától a Pilisen és a Zsámbéki-medencén át egészen a Velencei-hegységig ellátni.

#6 Magyarorzág legszebb kilátói: Dobogókő

Kalandozzunk kicsit a csodaszép Visegrádi-hegységben is, és ha már ott vagyunk látogassuk meg a Dobogókői kilátót! Egy híján 700 méter magasan helyezkedik el, és majdnem 180 fokban be lehet látni a környéket, ami azért valljuk be nem túl rossz, sőt! Könnyű megközelíteni, de egy kis sorban állásra azért lehet számítani, de teljesen megéri!

#7 Magyarorzág legszebb kilátói: Prédikálószék

Maradjunk még egy kicsit a Visegrádi-hegységben, és csodáljuk meg a varázslatos Dunakanyar panorámáját a Prédikálószéki mindösszesen 12 méter magas fa szerkezetű kilátóból! Igen nem egy tévétorony magasságú, mégis az egész Dunakanyar belátható belőle!

#8 Magyarorzág legszebb kilátói: Írott-kői kilátó

Két ország határán helyezkedik el ez a 883 méter magasra épült kilátó. Nézd meg te is fentről, hogy milyen is az, amikor Ausztria és Magyarország találkozik, less rá az egykori vasfüggöny nyomvonalára, és csodáld meg a Kőszegi-hegység élővilágát!

#9 Magyarorzág legszebb kilátói: Pécsi tévétorony

Fedezzük fel a Mecseket is a magasból! Mit szóltok például a 535 méter magas Misina csúcsán áll a 197 méter magas pécsi tévétoronyhoz, ami egyébként az ország legmagasabb épülete is? Hogy mi mindent lehet látni egy ilyen magas épületből? Hát először is ugye Pécs városát, a Baranyai-dombságot, na meg a Villányi-hegységet, de tiszta időben még akár a Badacsony is!

#10 Magyarorzág legszebb kilátói: Galya-kilátó

És ahogyan azt kell a végére hagytuk a legjobbat! A Galya-kilátó a Galya-tető egyik csúcsán, a 955 méter magas Péter hegyesén áll. És ami a legjobb az egészben, ami a valódi különlegessége, hogy tetőterasza 360°-os panorámát biztos. Sőt a kilátó két legfelső emeletén bivakszállásokat alakítottak ki, melyek az ország legmagasabban fekvő szálláshelyei.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/legszebb-kilatok-magyarorszagon.html

Forrás: wikipédia

FRISS