A Nemzeti bocsánatkérés napja egy évenként megtartott esemény Ausztráliában, melyet minden év május 26-án tartanak 1998. óta, azért, hogy megemlékezzenek az ország bennszülött lakosságával való helytelen bánásmódról. A huszadik század során az ausztrál kormányzatok irányelvei létrehozták az úgy nevezett Stolen Generationt, azaz az Ellopott generációt, melynek az volt a lényege, hogy a bennszülött fiatalokat “fehér” ausztrállá neveljék át.

Május 26-a fontos szerepkörrel bír az ausztrál őslakos népesség azon részeiben, melyek az Ellopott Generációhoz tartoznak, úgy mint például a Torres-szoros szigetlakóinak. Az évenként megrendezett Nemzeti bocsánatkérés napjának megemlékezései emlékeztetik a törvényhozókat, politikusokat és a nagyközönséget arra, hogy szüntessék meg az erőszakosan alkalmazott irányelveket és szabályokat melyeket a gyermekekre, családokra és közösségekre erőltetnek.

Háttere
1997-ben a Bringing Them Home jelentés azt ajánlotta az akkori miniszterelnöknek, hogy kérjen bocsánatot a Stolen Generation tagjaitól. John Howard miniszterelnök visszautasította az ajánlást, mondván nem iratkozik fel a történelmet a feketék szemszögéből tárgyaló nézetekhez.

Fordítás
Ez a szócikk részben vagy egészben a National Sorry Day című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás: wikipédia