Ha történelmi kincsekről van szó, Szombathely hazánk egyik leggazdagabb települése. Elég csak a római kultúra romjaira, vagy a nyüzsgő kulturális életre gondolni, és máris érthetővé válik, hogy miért emlegetik Vas megye székhelyét a Nyugat királynőjeként. A következőkben 10 olyan szombathelyi programot és látnivalót sorolunk fel, amelyeket érdemes megnézned vagy átélned, ha egyszer ide látogatsz!

Szombathely látnivalók – Savaria Történelmi Karnevál

Széles körökben híres római hagyatékának köszönhetően Szombathely minden évben egy hatalmas római stílusú karnevál színhelyévé változik. Az eseményt általában augusztus végén rendezik meg, és 4-5 napig tart. Szerencsére a nyár ezen időszaka általában kiszámíthatóan meleg és napos, ezért az emberek reggeltől estig élvezhetik a megannyi látnivalót (és akár még tógában is járkálhatnak az utcán). A karnevál számos programot és kézműves foglalkozást kínál, így az unalomra esély sincs. Nézzétek meg galériánkban, milyen szuper látnivalók várnak Szombathelyen!

Szombathely látnivalók – Csónakázó-tó

Nem túl messze a város szívétől található a szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó, ami sok helyi és ide látogató turista egyik kedvenc pihenőhelye. A tó partján fapadok és kavicsos járdák várják a pihenni vágyókat, és még a horgászat szerelmesei is botor ragadhatnak, hogy szerencsét próbáljanak a tó vizén (persze csak engedéllyel). Kiváló úti cél mindenkinek, aki szeretné egy csónak fedélzetén élvezni a napot kedvesével. Talán ősszel a legszebb, amikor a tó tükre megkettőzi a partján álló fák színes lombjait.

Szombathely látnivalók – Éttermek és szórakozóhelyek

Vas megye székhelyeként nem csoda, hogy Szombathely tele van jobbnál jobb éttermekkel, bárokkal és szórakozóhelyekkel. Akár meghitt, békés vacsorát, akár egy átbulizott éjszakát tervezel, garantáltan lesz hol eltöltened szabadidődet, miután lemegy a nap.

Szombathely látnivalók – Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Szombathely egy igazi álom úti cél azoknak, akik érdeklődnek a római kultúra iránt, itt található ugyanis hazánk egyik legjelentősebb és legérdekesebb római ereklyéje, Isis istennő szentélye. Az épületet mára gyönyörűen felújították, és szabadtéri operák és színházi előadások helyszínéül szolgál a nyári szezonban. A komplexumhoz tartozó Romkertben még mindig láthatók Hermész szentélyének maradványai, és még a Balti-tengert illetve a Földközi-tengert összekötő Borostyánút egyik szakasza is fennmaradt itt.

Szombathely látnivalók – Tófürdő és Műjégpálya

A Szombathelyi Tófürdő nevét a közeli, és fentebb már említett Csónakázó-tóról kapta. A fürdő egy nagy, parkosított területen fekszik, és több medencével is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az igazán mozgalmas szórakozásra vágyók a négy csúszdát is kipróbálhatják, és még egy óriási favár is helyet kapott a közeli Kalandvárosban, ami garantáltan emlékezetes élményeket kínál majd a gyerkőcöknek. Télen a Tófürdő helyett a helyi műjégpálya a csúszkálás szerelmeseit, ahol a látogatók egy 30×60 méteres felületen korcsolyázhatnak.

Szombathely látnivalók – Vasi Skanzen

A Vasi Skanzen egy igazi időutazásra invitálja az ide érkezőket, akik megtekinthetik, hogy hogyan is éltek az emberek 100-200 évvel ezelőtt. A szabadtéri múzeumban egy hatalmas zöld terület is helyett kapott, ahol számos tájházat építettek újjá korhű stílusban. Fehérre meszelt falak, döngölt padlók és kézzel szőtt kelmék emlékeztetik az érdeklődőket elődjeik életvitelére. Odakint különböző vidéki haszonállattal is találkozhatunk. Nagyszerű megálló családoknak!

Szombathely látnivalók – Szombathelyi Képtár

A Szombathelyi Képtár rögtön az Iseum mellett található, és mindig érdekes kiállításokkal várja az érdeklődőket. Néha kerámiai kincseket, vagy éppen fényképkiállításokat tekinthetünk meg benne, de inkább egyéb rendezvényeket is szerveznek benne. Meglehet, hogy minden alkalommal mást találsz majd benne, ha néhány hetente ellátogatsz Szombathelyre. A képtárral szemben egy művészkávézó is üzemel.

Szombathely látnivalók – Kámoni arborétum (és a helyi parkok)

Szombathely több gyönyörű parkot is felsorakoztat. A várost patakok és itt-ott kavicsos ösvények szelik át, amelyek ideálisak egy kis délutáni, romantikus andalgásra. Külön említést érdemel a kámoni arborétum is, ami bőven a Szombathely lakott területén belül található, és egy nyugodt, csendes menedéket biztosít a település nyüzsgésétől. E Hangszigetelésről a fák tömkelege, a hangulatról pedig a csobogó patakok gondoskodnak.

Szombathely látnivalók – Sarlós Boldogasszony Székesegyház

A Sarlós Boldogasszony Székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb ilyen jellegű épülete, amelynek magasra nyúló tornyait szinte a város összes pontjáról látni lehet. Az eredeti épület – gyönyörű orgonájával és festményeivel együtt – a második világháborúban odaveszett, de mindössze két év leforgása alatt sikerült újjáépíteni, és az óta újra büszkén tornyosul a megyeszékhely fölé. Rendszeresen tartanak miséket és az új orgona is szépen szól.

Szombathely látnivalók – ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium

A szombathelyi csillagvizsgáló története 1881-ben kezdődött, amikor Gothard Jenő csillagász csillagvizsgálót tervezett és alakított ki saját birtokán. A csillagászati központban az asztrofizika és asztronómia tudományával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és tematikus programokat is szerveznek itt, például a legfontosabb csillagászati jelenségek megfigyelésére.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/szombathely-latnivalok.html